Az első képek egy élő óriás tintahalról

2005.10.04. 9:05

Földünk egyik legnagyobb gerinctelen állatának létezéséről eddig csak partra vetett tetemekből, illetve mélytengeri ragadozók gyomrából előkerült maradványokból tudtunk. Japán kutatóknak először sikerült felvételt készíteniük egy élő példányról.

Kubodera Cunemi és Mori Kioicsi japán tengerbiológusok, a szigetország déli részénél, az Ogaszavara-szigetekhez közel készítették a felvételeket, amikor egy óriás tintahal rákapott a neki szánt csalira. A felvételek tavaly szeptemberben készültek, ám csak most publikálták őket.

Forrás: EPA

A felszín alatt közel egy kilométer mélységben készült képeken jól látszik, amint a monstrum többször rátámad a neki szánt csalikra. Az állat négy órán át küzdött a horgokkal, igyekezett megszerezni magának a zsákmányt, s eközben egyik tapogatókarja beleakadt a horogsorba. Az óriás tintahal végül tovaúszott, egy hatalmas kart hagyva maga után.

Forrás: EPA

"A leszakadt végtag még akkor is mozgott, amikor a fedélzetre emeltük. Hozzátapadt a hajópadlóhoz, a kezünkhöz; bár enyhébben, de a tapadókorongok még mindig képesek voltak erőt kifejteni" - mondja Kubodera és Mori, akik felfedezésükről a Proceedings of the Royal Society B hasábjain számoltak be.

Forrás: EPA

Bár több száz partra vetett tetemet jegyeztek már föl, a faj életmódjáról, élőhelyéről igen keveset tudunk. A most elkészült felvételekből kiderült, hogy az állat több méterre kinyúló karjaival keményebb ragadozó, mint azt korábban vélték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK