Napfogyatkozás a felhők között

2005.10.04. 10:04

Bár a tegnapi napfogyatkozás megfigyelésének nem kedveztek a vonuló felhők, az ország sok pontjáról követték a jelenséget a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében tartott távcsöves bemutatók keretében.

A Magyar Csillagászati Egyesület és partnerszervezetei az országban és határainkon túl 68 helyen szerveztek szabadtéri távcsöves bemutatásokat a diákoknak és a nagyközönségnek a jelenség kapcsán, bár a vonuló felhők között messze nem teljes pompájában mutatkozott a jelenség. A részben borult égbolt miatt valójában néha napszűrő nélkül is biztonságosan lehetett követni, amint a Hold egyre nagyobb részét takarja el csillagunknak.

Budapesten a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottságának jóvoltából hét helyszínen várták az érdeklődőket. Legtöbben az óbudai Polaris Csillagvizsgálót keresték fel. Itt a vonuló felhők közötti résekben megfelelő szűrőkkel ellátott távcsövekkel és kivetítéssel lehetett követni a jelenséget. Emellett egy hidrogén-alfa szűrővel felszerelt teleszkóppal a napkorong peremén lévő protuberanciákat (óriási plazmahidakat) is láthatták az érdeklődők. Egy kicsinyített Naprendszer-modell bolygótestvéreink arányát szemléltette, míg a fogyatkozások geometriájáról szabadtéri előadás, csillagunk működéséről pedig vetítéses magyarázat szólt.

A változóan felhős ég ellenére az ország több tucat pontján sok ezer érdeklődő tudta követni a jelenséget. Talán még többen figyelték az interneten az eseményt, az MCSE néhány munkatársa ugyanis a fogyatkozás maximális sávjába, Spanyolországba utazott, ahonnan élő webkamerás közvetítéssel szolgáltak. Aki a borult idő miatt lemaradt volna a jelenségről, az jövő tavasszal próbálkozhat ismét a megfigyelésével Magyarországról.

2006. március 29-én teljes napfogyatkozás lesz. Az árnyék Brazília nyugati csücskétől indul, majd áthalad Afrika középső részén, Egyiptom érintése után pedig Törökországon vonul át. Közép-Ázsiában sarló alakú nap fog lenyugodni. Hazánkból a jelenség 51%-os részleges fogyatkozásként figyelhető csak meg, azonban sokan mennek a közeli Törökországba a totalitás látványáért. Néhány hazai amatőr kezdeményezésére, a Magyar Csillagászati Egyesület expedíciót szervez a jelenség megfigyelésére. További információ az utazásról: http://napfogyatkozas.csillagaszat.hu/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK