Egy Magyarországon született németországi kutató, Gál József nyerte - megosztva - a fizikai IgNobel (Bolond-Nobel) díjat, méghozzá a pingvinek székletürítéséről a brémai egyetemen folytatott, már közzététele idején világszerte feltűnést keltő tanulmányáért.

Az amerikai Harvard egyetem csütörtök este jelentette be a különc témájú, de igen komoly, és sok esetben elgondolkodtató kutatásokat jutalmazó IgNobel idei díjazottjait több tudományágban. A két brémai kutató IgNobeljét a folyadékok termodinamikus tulajdonságainak felderítése kategóriában osztották ki. A dolgozat, amely a Victor Meyer-Rochow német származású új-zélandi tudóssal együtt végzett vizsgálat eredményeit összegezte, tavaly januárban jelent meg a New Scientist brit folyóiratban.

Gál József és Victor Meyer-Rochow, fotók segítségével a széklet röppályájából és konzisztenciájából arra a következtetésre jutott, hogy a pingvinek 60 kilopascal nyomóerővel lökik ki magukból ürüléküket. Ez az embernél mért legnagyobb nyomóerő négyszerese. A felfedezést már közzétételekor esélyesnek minősítették az IgNobelre, de az elismerésre még egy évet várniuk kellett a tudósoknak.

Egyébként maga a pingvinszéklet-kutatás nem vett különösen hosszú időt igénybe, csak néhány hétig tartott. Az antarktiszi pingvinekről készült fotók adtak ihletést a különös tudományos vizsgálódásra - nyilatkozta a New Scientistnek Gál József. A pingvinek ismertek arról, hogy hatalmas nyomóerővel préselik ki székletüket az Antarktisz jégmezőire, mert ezáltal óvják tollazatuk és fészkük tisztaságát.

Az idei orvosi IgNobelt az amerikai Gregg Miller nyerte el, aki műheréket fejlesztett ki kutyák számára, méghozzá három különböző méretben és keménységben. A gazdasági anti-Nobelt az amerikai Gauri Nanda kapta egy olyan kerekes ébresztőóra kifejlesztéséért, amely iszonyú hangok kibocsátása közben elgurul, így az ébresztettnek mindenképpen fel kell kelnie, hogy elhallgattassa. A biológiai díjat az a tudóscsoport érdemelte ki, amely beható tanulmányban elemezte 131 békafajta esetében, hogy milyen illatokat bocsátanak ki stresszhelyzetben.

Az idei béke IgNobelt a Newcastle-i Egyetem két kutatója érdemelte ki tanulmányával, amely azt vizsgálta, hogy miként hat Spielberg Csillagok háborúja című filmjének nézése egy szöcske agyműködésére.