Ismét kínai űrhajós indult a világűrbe

2005.10.12. 10:36

Helyi idő szerint szerdán kora reggel startolt az a kínai űrhajó, amely immár másodszor visz embert a világűrbe. Ez az első alkalom, hogy Kína egyszerre két űrhajóst küld a kozmoszba.

Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség jelentése szerint a Sencsou-6-ot a Góbi-sivatagból indították útnak, és öt napot tölt a világűrben. A startot élőben közvetítette a pekingi állami televízió, hogy ily módon biztosítsák a szükséges nyilvánosságot, elsősorban a külföldi média számára. Az űrhajót szállító hordozórakéta - mint a televízió jelentette - a rendkívül hideg idő ellenére minden probléma nélkül emelkedett a magasba. Alig fél órával a start után az űrhajó rendben rátért a tervezett földkörüli pályára.

A fedélzeten a kínai légierő két korábbi pilótája tartózkodik, a 40 éves Fej Csun-lung és a 41 esztendős Nie Haj-seng. Kiszivárgott értesülések szerint elsődleges feladatuk az, hogy mindvégig az űrhajó belsejében maradva tudományos kísérleteket folytassanak. A Sencsou-6 űrhajó - mint szakértők közölték - négy hajtóművel rendelkezik, s egy orosz Szojuz-modell 9,2 méter hosszú, nagyobb teljesítményre képes, továbbfejlesztett változata.

Kína 2003 októberében küldött először embert a világűrbe. Jang Li-vej akkor 21 és fél órát tartózkodott odafent, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet.

Kína az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után harmadikként küldött saját területéről és saját űreszközeivel embert a kozmoszba. Megfigyelők szerint a mostani űrhajó startja nem véletlenül követte huszonnégy órával a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának ülését, amely jóváhagyta az új ötéves gazdasági tervet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK