A Tatuin-bolygó - a hét műholdképe

2005.10.24. 10:30

A heti műholdképen Tunézia középső vidékére, a Szahara és az északi Szahel határtérségébe látogatunk.

A talán meglepő cím úgy nyer magyarázatot, ha tudjuk, hogy itt, az arabul Tatahouine, franciául inkább Tatouine város környékén forgatták a Csillagok háborúja című film számos jelenetét, és a filmbeli sivatagos Tatuin bolygó neve is e városnévből származik. A táj képe pontosan a filmbeli bolygó hangulatát idézi - vagy fordítva?

A kép felső, északi részén még felismerhetjük az átmeneti Szahel-övezet gyér növényzetének jeleit, a felszín kicsit sötétebb, ami elsősorban az olajfaligetek és a szórványos bozótosok hatása. Délen, a képen főleg délnyugaton a Szahara jellegzetes homokdűnéi uralják a területet. A két vidék határán van Tunézia legnagyobb sóstava, a Shott-el-Jerid (a "shott" arabul sós tavat jelent). A sóstó nagy része az év nagy részében száraz, a fehér foltok a sókiválást jelzik. A szürkés zóna északi és nyugati oldalán sötétzöld foltok mutatják a datolyaligetekkel beültetett oázisok sorát.

Forrás: ELTE

A teljes kép, nagyon méretben

Domborzati kép, feliratok nélkül

A sivatag jellegzetes, világos és vöröses homokdűnéi Douz oázisáig tartanak: a turisták számára itt van lehetőség egy kis tevegelésre a tunéziai Szahara legészakibb homokdombjai között. Ettől keletre, Medenine környékén épült a második világháborúban a német Afrika-hadtest egyik híres védelmi állása, a Mareth-vonal (a turisták sok itteni, sziklába vájt barlanglakás környékén találhatnak világháborús német üzemanyaghordókat, amelyeket mindmáig víztartályként használnak a helyiek).

A Földközi-tenger mélykék hullámai fogják körül a népszerű turistacélpontot, Djerba szigetét, és itt, illetve a meleg Gabesi-öbölben is planktonvirágzás jellegzetes színeit láthatjuk még az év e késői hónapjában is.

A TERRA műhold MODIS-felvételét október 17-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK