Műholdkép: ködfátyol a Balatonon

2005.10.27. 9:49

Október 23-án egy, az átmeneti évszakokra jellemző, és leginkább a tengerek felett kialakuló időjárási helyzetet rögzített az ELTE műholdvevő állomása a TERRA műhold MODIS-jeleinek vételével.

A Balaton keleti medencéjének egy részén, a Tihanyi-félsziget, illetve a Tihanyi-szoros keleti oldalán alacsony szintű ködréteg feküdt a vízen. A felvétel a délelőtt közepén készült; előfordulhat, hogy a hajnali órákban ez a jelenség a tó nagyobb területeire is jellemző volt.

Az alacsony szintű, vékony ködréteg kialakulása ahhoz köthető, hogy a vízfelszín feletti, párával telített légréteg éjszaka lehűl, vízgőztartalma a harmatpont hőmérsékletét elérve kicsapódik, és a felszínhez tapadó felhőréteg, köd alakul ki. A képen látható ködréteg igen vékony: a néhány tíz méterrel a Balaton szintje fölé emelkedő tihanyi dombok már kiemelkednek belőle. A ködréteg a félsziget keleti oldalán keletkezett, mert a hétvégén térségünkben a délnyugati, meleg áramlás volt az uralkodó. Emiatt Tihanytól keletre szélárnyék jött létre, amelyben ez a fátyol kialakulhatott.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Nyílt Nap az ELTE TTK-n

Itt ragadjuk meg az alkalmat: mindazon középiskolás olvasóinkat, akik egyetemi tanulmányaik során ilyen felvételekkel, vagy az ezeken látható jelenségekkel szeretnének foglalkozni, szeretettel várjuk az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) Nyílt Napjára pénteken, október 28-án, reggel 9 órától (Pázmány Péter sétány 1/A, a Petőfi híd budai hídfőjének déli oldalánál). A TTK által meghirdetett földtudományi szak, és az arra épülő geofizikus-űrkutató, meteorológus, csillagász és geológus mesterképzések során épp e jelenségekkel, azok magyarázatával, illetve hasonló űrfelvételekkel ismerkednek meg a diákok.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK