Virtuális sebészet

2005.11.08. 11:33

Sok művi beültetés nem működik, és nem tudjuk pontosan, mi a hiba. Egy-egy sebészi beavatkozás kimenetele, például csípőcsontok helyettesítése nehezen jelezhető előre. A problémát az európai uniós MULTISENSE igyekszik orvosolni. A sebészek munkáját megkönnyíti, hogy az új rendszer segítségével az igazi beteg virtuális másolatán végezhetik el a műtétet.

A több szakterületet - virtuális valóságot, sztereoszkópikus látást, szövetek megjelenítését, force-feedback rendszereket - egyesítő MULTISENSE projekt 2002-ben indult, és idén nyáron fejeződött be. Olasz, brit és svéd kutatóintézetek, egyetemek, cégek vettek részt benne. A hogyan továbbon, alkalmazásokon, kereskedelmi hasznosításon természetesen változatlanul dolgoznak. A név a MULTImodal and multiSENSory interfaces for intEraction with musculo-skeletal Models rövidítése. (Hozzávetőleges fordításban: többmódú és többszenzoros interfészek az izomzati-csontozati modellekkel való interakcióhoz.)

Virtuális betegek

A kutatók abból a tényből indultak ki, hogy az ember funkcionális anatómiájára vonatkozó pontos ismeretek, 3D-s megjelenítésük rendkívül fontos számos orvosi és ipari területen, például a biomedikális tervezésben. A vizualizáció azonban felettébb bonyolult, ami egyben azt is jelenti, hogy az anatómiai tárgyak képi reprezentációja és manipulációja komoly kihívást jelent. Új, innovatív, a virtuális realizmus helyett a klinikai relevanciát hangsúlyozó technológiákra van szükség: az adatokat reprezentáló felhasználóbarát vizuális és interakciós környezetre, hatékony interfészekre. Míg egy-két megjelenítés során hagyományosabb orvosi képeket (RX, CT, MRI, endoszkóp) használnak, máskor az adott szervről a megszokottól jócskán eltérő, élethűbb látvány tárul a sebész elé. Valamennyi esetben figyelembe veszik a hatékony multiszenzorális interakciót, az interakció típusát.

Az új rendszerrel a valódiak szövetmintáinak pontos másolatával rendelkező virtuális betegek készíthetők. A hasonló céllal készült eddigi orvosi eszközök speciális feltételeket imitáltak, a MULTISENSE viszont egyénekre alkalmazható. "Valamennyi virtuális műtét előtt testre kell szabnunk, hogy az adott páciens szöveteinek modellezésével megbízható előrejelzést adhassunk a sebészi beavatkozás valószínűsíthető eredményéről" - magyarázza a projekt tudományos koordinátora, Cinzia Zanoni, az olasz CINECA kutatója. Azaz, a szimuláció alapján az orvos többé-kevésbé tudja, mire számíthat a tényleges operáció során, mit kell elkerülni, másként tenni.

A cikk további része az Agent Portal oldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK