Magyar diáksiker Athénban

2005.11.28. 9:41
A Sky Watch csillagászati verseny nyertesei között három magyar diák is szerepelt. Mohácsi István, Nagy Zsófia és Szám Dorottya Athénban vették át nyereményüket a hétvégén megtartott ünnepségen.

A Sky Watch Contest európai diákverseny a Fizika Nemzetközi Éve rendezvénysorozat keretében zajlott. A versenyen európai diákok indulhattak egy vagy több csillagászati objektum érdekességeit bemutató pályaművekkel. A díjátadó ünnepségre november 23. és 27. között Athénban került sor. A rendezvényen a csillagászat oktatásával kapcsolatos előadások hangzottak el, a résztvevők megtekinthették egymás munkáját, továbbá az Eugenides Alapítvány által üzemeltetett, I-MAX technológiával felszerelt modern athéni planetáriumot.

Az athéni díjátadó ünnepségre három magyar fiatalt hívtak meg. Ketten közülük a középiskolás kategóriában értek el negyedik helyezést: Mohácsi István és Szám Dorottya a csillagkeletkezési régiókban lévő fiatal égitestek és a körülöttük található anyag kölcsönhatását elemezték. Céljuk, hogy összefüggéseket mutassanak ki az egyes csillagoknak a környezetükre kifejtett hatása és az ott keletkező égitestek elhelyezkedése és egyéb jellemzői között. Az úgynevezett indukált csillagkeletkezés keretében ugyanis a nagytömegű, fiatal objektumok sugárzásukkal és erős csillagszelükkel összenyomhatják a körülöttük lévő gázt, újabb égitestek születését kiváltva.

A másik magyar nyertes az ELTE TTK csillagász szakán másodéves Nagy Zsófia volt "When a star is born... - Observation of Herbig-Haro objects" című pályaművével, amely Európában a második legjobb munkának bizonyult. Pályázatában szintén a kialakuló csillagokkal kapcsolatos képződményeket, a protocsillagok által kilökött anyagfelhőket vizsgálta. Mindhárman egy-egy távcsövet kaptak ajándékba, valamint észlelési lehetőséget egy kanári-szigeteki teleszkóppal. A kiemelt szereplők között volt továbbá Farkas Flóra, Pogonyi Csaba és Münz Péter is, akiket Orbán Ádám készített fel a vetélkedőre. Ők szintén megfigyelési lehetőséget kaptak a robotteleszkóppal. Ezek mellett hazánkat dr. Csizmadia Szilárd, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa, valamint a fiatalabb magyar csapat felkészítő tanára, Kereszturi Ákos (MCSE, ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék, Collegium Budapest) képviselte Athénban.

Az igazi munka csak most kezdődik

A Sky Watch verseny kifejezetten gyakorlati jellegű vetélkedő, amely nem ér véget a díjátadással - az igazi munka csak a győzelem után kezdődik. A 30 legjobb pályamunka szerzői ugyanis a "hagyományos" díjak mellett távcsőidőt is kaptak a Liverpool-teleszkóphoz. Ez egy azimutális tengelyrendszerű, 2 méter tükörátmérőjű távcső a Kanári-szigetek térségében, La Palma szigetén. A 2400 méter tengerszint feletti magasságban található műszer egy úgynevezett robotteleszkóp, amelyet az interneten keresztül, távolról is lehet üzemeltetni. A díjazottak a műszerrel észleléseket végezhetnek, majd azokat kiértékelhetik, eredményeiket végül cikk formájában publikálhatják.

Forrás: MCSE

A magyar delegáció: Mohácsi István, Szám Dorottya, Nagy Zsófia, dr. Csizmadia Szilárd és Kereszturi Ákos (fotó: MCSE)

A versenyt az EU 6. keretprogramjának támogatásával rendezték. Az asztronómiai és gasztronómiai élvezetekben egyaránt bővelkedő program a görög szervezők, közöttük is főleg Sotiriou Minelaos, valamint a European Distance and E-Learning Network alapítvány és annak képviselője, Mazar Ildikót munkáját dicséri. 

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK