Balkezes csimpánzok

2005.12.28. 9:58

Az Emory Egyetem kutatói szerint a kézhasználattal kapcsolatos agyi lateralizáció (féltekei dominancia) már legalább 5 millió évvel ezelőtt is fennállt. A tudósok megjegyezték, hogy a vadon élő csimpánzok általában balkezesek és ezt a tulajdonságot az utódaiknak is átadják, a fogságban tartott csimpánzok viszont jobbkezesek.

Elizabeth Lonsdorf az 1998-2001 közötti időszakban 17 vadon élő csimpánzt vizsgált meg a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban. Munkatársával megfigyelték, hogy az anyák és utódaik melyik kezüket használták és azt találták, hogy a legtöbb csimpánz nyilvánvaló módon az egyik vagy a másik kezét részesítette előnyben. A legtöbbjük azonban balkezes volt.

Azt is megállapították, hogy a jobb- vagy balkezesség öröklődik a családban, a nőstények velük azonos kézhasználatú utódokat hoznak a világra. Még nem tudják, hogy ez vajon öröklődő vagy tanult viselkedés-e, de a vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy az agyi lateralizáció már jelen volt a csimpánzok és az ember szétválása előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK