Tél és tavasz Kisázsiában - a hét műholdképe

2006.01.02. 9:54

Miközben az Európa nagy részét, így hazánkat is beborító hótakarót a szinte teljesen zárt felhőzet miatt egyelőre nem tudjuk bemutatni, érdekes téli képeket láthatunk Törökországban. Az ország központi részét, az Anatóliai-fennsíkot hó borítja, míg a déli partvidéken szinte tavaszi színeket látunk, a hó csak a magasabb hegygerinceken marad meg. Igaz, azokon egész Libanonig követhető.

Törökország kisázsiai részén, Ankarától és Konyától délnyugatra található a Beysehir-tó, amelynek környékét első képünkön mutatjuk be. A kék színben látható tó keleti oldalán mindenütt havas a táj, a nyugati területet és a kép készítésekor érték el a felhők, a tótól délnyugatra látható fehéres felhőszerű hullámok hófúvást is mutatnak.

Forrás: ELTE

A teljes felvétel, nagyobb méretben

Következő nagy képünkön a Földközi-tenger északkeleti csücskét, az Iskenderuni-öblöt és környékét láthatjuk. A hó itt csak a magas Toros- (Taurus-) hegység gerincein és azok északi oldalán maradt meg, míg a Ceyhan-folyó torkolatvidéke és Adana város környéke a tenger közelsége miatt melegebb és hómentes marad. Az itteni települések közül néhány az ókorban szerzett nagy hírnevet: Tarsus a bibliai Pál apostol szülőhelye, a mai Antakya pedig az ősi Antiokhia megfelelője.

Forrás: ELTE

A teljes felvétel, nagyobb méretben

Még délebbre, immár a Földközi-tenger keleti partján szintén csak a magasabb gerincek havasak. Libanonban, a magas Libanon- és Antilibanon-hegyláncok helyenként 3000 méter körüli csúcsaikkal fehér hómezőkként jelentkeznek a következő képen. A fátyolfelhőzet alatt a tenger menti hegylánc a Libanon, míg a sárgásbarna sivataghoz közelebbi az Antilibanon vonulata, közöttük a hadijelentésekből ismert Bekaa-völggyel. Az Antilibanon déli vége a Golan-fennsík északi szélén magasodó Hermon-hegy.

Forrás: ELTE

A teljes felvétel, nagyobb méretben

Mindhárom felvételt december 27-én rögzítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK