Szilveszteri jégzajlás a Kaszpi-tengeren - a hét műholdképe

2006.01.09. 9:14

Az elmúlt év utolsó napján nagyon érdekes képet láthattunk az űrből a Kaszpi-tenger kazah partvidékére és a Volga-deltára tekintve. Az óriási tó északkeleti sarkában gyönyörű jegesedésre figyelhetünk fel.

A Kaszpi-tenger csak nevében tenger, valójában egy hatalmas sóstó. Nincs összeköttetésben a világtengerrel, szintje mintegy 26-28 méterrel a tengereké alatt van, így mélyföldek veszik körül. Legfőbb táplálója a Volga, amelynek óriási deltája a kép északnyugati (bal felső) sarkában látszik. Érdemes megfigyelni azt a hatalmas hópásztát, amelynek vége északról a deltába lóg: egy pár nappal korábbi havazás éppen erre a területre terjedt ki.

A jegesedés a tó északkeleti sarkában látható. Itt éri el az állóvizet az Ural folyó, a Kaszpi-tenger másik nagy táplálója, amelynek sötétebb vonalát is láthatjuk az északi part menti hómezőn. A jég még nem borítja a teljes vízfelszínt, csak a parti néhány tíz, illetve helyenként száz kilométer széles sávban találunk jégtáblákat. A kép keleti (jobb) szélén olyan vízfelületeket is találhatunk, amelyek időszakos összeköttetésben állnak a Kaszpi-tengerrel.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A felvételt december 31-én, budapesti idő szerint reggel 8 órakor készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK