Néhány édesszájú egyetemista és egy meggondolatlan fogadás vezetett a meglepő bejelentéshez: egy új emlősfajt egy híres csokoládémárkáról neveztek el.

A hivatalosan Kryoryctes cadburyi névre hallgató fogatlan emlős a Cadbury csokoládéról kapta a nevét. A dinoszauruszok korában élt, tüskékkel borított állat egy nagyobb macska méretét érte el. A ma élő hangyász távoli rokona volt, és körülbelül 106 millió évvel ezelőtt bujkált a dinoszauruszok árnyékában a mai Ausztrália területén. A Kryoryctes név arra utal, hogy az állat jól alkalmazkodott a beásódó életmódhoz, és sarkvidéki környezetben élt. Ausztrália déli része ugyanis 100 millió évvel ezelőtt jóval a déli sarkkörön belül helyezkedett el. A rovarevő hangyászsünök földalatti üregekben laknak, és a többi emlőstől eltérően tojásokat raknak. Ma is élő két fajuk Ausztráliában és Új-Guineán fordul elő.

De miért neveztek el egy lomha járású teremtményt a híres édességről? Ez a történet több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött egy sziklás tengeröbölben, Melbourne-től mintegy 220 kilométerre délnyugatra - írja a National Geographic online angol nyelvű kiadása. A Victoria Múzeum gerinces őslénytani gyűjteményének kurátora, Tom Rich vezetett ásatásokat a területen, 1984 és 1994 között. A kutatás elsősorban a dinoszauruszokra irányult, amelyek mintegy 100 millió éve népesítették be a vidéket. A leletek közötti igazi koronaékszer azonban egy gerinces maradvány lett volna, hiszen a dínók között élő emlősökre vonatkozó bizonyítékok nagyon ritkák. Mivel az ásatáson az ennivaló borzalmas volt, az összes diák heteken keresztül csokoládén élt. A diákok megkérdezték az ásatás vezetőjétől, hogy egy dinoszaurusz állkapocs mennyit érne meg neki, és ő kapásból ígért nekik egy kiló csokoládét. Az "üzletet" meg is kötötték, és az egyik hallgató lány a szép emlékek mellett egy halom csokihoz is hozzájutott. Ekkor a diákok már tovább ütötték a vasat: ha egy dínóállkapocs ennyit ér, akkor mit kapnának egy emlőscsontért? Mivel Rich többé-kevésbé biztos volt benne, hogy nem fognak emlőscsontokat találni, 1 köbméter csokit ígért a szerencsés kezű fosszíliavadásznak.

A lelőhely 1994-re teljesen kimerült, így az ásatásokat befejezték. Az egy évtized alatt begyűjtött anyag egy része azonban csak később került részletes vizsgálatra. Többek között egy kisebb csont is felkeltette Rich figyelmét, ami a mellékelt cetli szerint "teknős felkarcsont?" néven kapott elég bizonytalan besorolást az előzetes meghatározás során. Hamarosan kiderült, hogy a csont valóban egy humerus (az elülső végtag felső része), de nem hasonlított egyetlen ismert teknőséhez sem. Ezért Rich elküldte két kollégájának, akik primitív emlősök vizsgálatára specializálódtak. Kiderült, hogy emlőscsontról van szó, amely egy korai hangyászsün fajhoz tartozott - olvasható a National Geographic online angol nyelvű kiadásában.

A ritka leletet a Journal of Mammalian Evolution decemberi számában publikálták. Így Rich érthetően izgatott és elégedett lehetett, ugyanakkor kissé kétségbe is esett, amikor kiszámolta, hogy az 1 köbméter (azaz körülbelül 1 tonna) csokoládé körülbelül 10 ezer amerikai dollárral fogja csökkenteni a bankszámlája egyenlegét. Szerencséjére az ásatásokon önkéntesként résztvevő egyik tanár a segítségére sietett. Cindy Hann egyik tanítványának az apja ugyanis a melbournei Cadbury csokoládégyár igazgatójának a fia. Amikor a papa tudomást szerzett a problémáról, felajánlotta cége segítségét. Kiderült, hogy az 1 köbméteres csokoládé kivitelezése technikailag lehetetlen, mivel a közepe soha nem fog megszilárdulni. Ezért a gyárban a csoki alapanyagául szolgáló kakaóvajból készítettek egy köbméteres mintapéldányt.

Mivel utólag lehetetlen volt megállapítani, hogy ki találta a csontot, az ásatások összes résztvevőjét meghívták a csokigyárban rendezett ünnepségre.