Műholdkép a fölöttünk megrekedt ködrétegről

2006.01.16. 10:43

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét a Kárpát-medencében megrekedt ködről és a környező hegyláncokról január 12-én rögzítették az ELTE műholdvevő állomásán.

Január első hétvégéjén egy magasnyomású képződmény, egy anticiklon érte el a Kárpát-medencét. Az anticiklonban leszálló, felhőoszlató áramlás uralkodik, ami tartós szép időt hoz nyáron. Télen azonban csak két-három napig élvezhetjük a ragyogó napsütést, utána megjelenik és egyre vastagodik a köd és az egész medencét kitöltő hidegpárna. Ez a stabil képződmény akár két hétre is megrekedhet térségünkben, míg aztán egy újabb front kisöpri innen.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Az anticiklon idején kialakuló ködpárna látható a fönti műholdfelvételen is. A Kárpátok koszorúja a köd fölé emelkedik, a medence belsejében azonban csak néhány csúcs lóg ki a ködből, jól látható a Börzsöny (innen a hét közepén gyönyörűen látszott az Alacsony- és a Magas-Tátra, lásd az alábbi képeket), a Pilis és a Visegrádi-hegység, a Bihar, illetve az is észrevehető, ahogy a Mátra és a Cserhát gerince borzolja a felhőket.

Forrás: ELTE

Az Alacsony- és a Magas-Tátra a Csóványosról, január 11-én (Abbas Amír felvétele).

Forrás: ELTE

A Magas-Tátra a Csóványosról, kinagyítva (Abbas Amír felvétele).

Délnyugat felől egy magasabban levő, lassan mozgó felhősáv érkezett éppen: a felhők épp a picit kilógó Balaton felett siklanak a ködréteg fölé. Felhőtlen és ködmentes a Fertő-tó környéke, illetve Székelyföld délnyugati része, Udvarhelyszék és a Küküllő-mente. Nevéhez méltóan hóborította a romániai Havasalföld.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK