Az Ír-tenger az Atlanti-óceánnak a Brit-szigetek közötti melléktengere. Nyugaton a Smaragd-szigetnek is nevezett Ír-sziget, keleten Britannia, ezen belül északon Skócia, délen pedig Wales határolja. Az Ír-tenger legnagyobb szigete a Man-sziget, amely Írország és Anglia partjai között található. Nemcsak télen, de egész évben ritka errefelé az az időjárás, amikor teljesen felhőtlen a térség, tehát mostani felvételünk kifejezetten szerencsésnek számít.

Képünk délnyugati (bal alsó) részén az Ír-sziget látható. A Smaragd-sziget elnevezés egyáltalán nem véletlen; a sziget legnagyobb része füves legelő, amelyek zöld színe jól látható a valós színes műholdkép-kompoziton. A zöld vidékeket helyenként barna foltok szakítják meg; ezek a középhegységek erdei és hangafüves lankái.

A térség éghajlata óceáni, az Észak-atlanti-áramlat még ilyenkor januárban is fagymentes klímát biztosít. A hó rendkívül ritka errefelé, szinte csak Észak-Skócia magasabb hegyein (már a műholdképen ábrázolt területtől északra) fordul elő rendszeresen. Az erdők mindenesetre nem örökzöldek, ezért télen barna színben látszanak.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

A sziget északi része, Ulster az Egyesült Királyság része. Fővárosa Belfast, és itt található az angolok által Londonderry, az írek szerint Derry néven emlegetett város is. Az Ír Köztársaság fővárosa, Dublin, az Ír-tenger nyugati partján fekszik. A várostól délre levő barna folt jelzi a Wicklow-hegységet, ahol 8-900 méteres csúcsokat találunk.

A tenger északi partjainál Skócia gránitvidékét, tagolt, félszigetekkel és szigetekkel tarkított partvidéket találjuk. A kép délkeleti (jobb alsó) sarkában látható szárazföld pedig szintén kelta vidék, Wales északi része.

A felvételt január 14-én készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)