Tél az Adrián - a hét műholdképe

2006.01.30. 10:22

A múlt hétvégi hideghullám az Adriát és Olaszországot is elérte. Az egybefüggő hótakaró, ami az Alpokat és a Dinári-hegységet borítja, a tengerparti Velebit-hegység gerincén véget ér. Havas az Appennini-hegység gerince is (a kép délnyugati, bal alsó sarkánál).

Az Adria szigetein a tenger melegítő hatása miatt nincs hó. A szigetek egy részén, elsősorban éppen ott, ahol a legközelebb van a hótakaró, a gyakori hideg szelek miatt ritka a vegetáció, így a felszín sokkal világosabb színű. A tenger közepéhez legközelebbi szigeteken viszont megfigyelhetjük az örökzöld növényzet színeit. Máshol mindenütt a csupasz talajra jellemző barna szín az uralkodó.

A kép északi szélén, az Alpok déli oldalán világos csíkokat látunk: a Tagliamento és a Livenza folyók ún. torrensmedrei ezek: a ritka áradások az Alpok fehér üledékes kőtörmelékeivel halmozzák el a széles, sekély medreket, amelyeknek alján télen alig csordogál víz.

Forrás: ELTE

Ami a képről lemaradt
Műholdkép a befagyó Balatonról és Dunáról

Az Adria nyugati szélén láthatjuk a Pó deltáját, és megfigyelhetjük a folyó által a tengerbe szállított hordalék sodródását, a tenger ily módon kirajzolódó áramlásrendszerét is. A tenger itáliai partján a torkolattól távolabb is sok a hordalék; ahogy télen gyér a növényzet, a csekély csapadék is sok hordalékot juttat a parti vizekbe.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét január 25-én rögzítették az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK