A legújabb amerikai kutatások szerint a terhesség és a gyermeknevelés fejleszti a szellemi képességeket - utóbbi mindkét nemben.

A terhesség alatt drámaian javul a tanulási képesség és a memória - mondják a kutatók, szemben a széles körben elterjedt, "terhességi elbutulásról" szóló mítosszal. "Az anyák a gyermekszüléstől okosabbak lesznek - csak sajnos ezt nehéz észrevenni az állandó kialvatlanság leple alatt. Az anyaság sokféle módon tesz jót a nőknek, mivel szervezetüknek meg kell felelniük a magasabb elvárásoknak." Többek között ezek a mondatok is olvashatók a kutatás vezetőinek tollából (Craig Kinsley, Richmond University és Professor Kelly Lambert, Randolph-Macon College,Virginia) új tanulmányukban.

A gyermekszülés és -nevelés okozta változások mögött két kulcsfontosságú folyamat áll. Az egyik a terhesség, szülés, szoptatás során fellépő hormonális változások sora, amely befolyásolja az agyműködést. A nők éberebbé, óvatosabbá válnak, és ez még sokáig így marad.

A másik tényező, hogy egy gyermek felnevelése annyira nagy kihívást jelent, hogy stimulálja az agyműködést. Az agy új sejteket állít elő, amelyek annál jobban fejlődnek, minél inkább használják őket - a gyermeknevelés új érzelmi élményei pedig kivételesen  stimuláló hatásúak. A szülővé válás egyik "agyfejlesztő" hatásaként az érzékelés finomodik, így az anyák nagyon gyenge illatok és hangok alapján is felismerik újszülöttjüket.

A terhesség által létrejövő agyi fejlődésnek tehát evolúciós oka is van, így az állatvilágban is találnunk kell rá bizonyítékot. A kutatók találtak is. Az egyik kísérletben szűz patkányok viselkedését hasonlították össze már kölykezett nőstényekével. Az állatoknak az volt a feladatuk, hogy megtalálják a faforgács közé rejtett eledelt. Ez a szüzeknek 270 másodpercig tartott, míg az anyáknak mindössze 50 másodpercig.

Egy másik érdekes eredmény, hogy azok a nők, akik negyvenes éveikben szülnek először, négyszer nagyobb eséllyel érhetik meg századik életévüket, mint a korábban szülők, mivel a terhesség éppen akkor "pörgeti fel" az agyukat, amikor egyébként életkoruk alapján már rosszabbodna a memóriájuk. A késői gyermekáldásnak köszönhetően viszont mentális képességeik fejlődnek, ezáltal tovább is élnek - állítják a kutatók.

Eddig csak az anyákról beszéltünk, de mi van az apákkal? A kutatók szerint az elmélet rájuk is igaz, csak kisebb mértékben, hiszen egy férfi nem él át hormonális változásokat. Ám ha igazán részt vesz a gyermeknevelésben, akkor ő is "profitálni fog" belőle. Ezt az állítást is alátámasztották állatkísérletekkel, mégpedig a kaliforniai fehér lábú egér segítségével. Itt a hím egyenlően kiveszi a részét kicsinyekről való gondoskodásból. Olyan feladatokban, ahol táplálékot kellett megtalálni, a tapasztalt apák sokkal jobban teljesítettek, mint a többi hím.