Február 6-án, hétfőn első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt az az asszony, akin a világon elsőként végeztek el arcátültetést. Isabelle Dinoire mosolyogva lépett a kamérák elé, és ismételten megköszönte orvosainak, hogy újra embernek érezheti magát.

A 38 esztendős Isabelle Dinoire-t tavaly májusban saját kutyája támadta meg a kertjében. Máig tisztázatlan, miért aludt el a füvön Isabelle, és miért esett neki a kutyája, tény azonban, hogy az asszony arcát a baleset során olyan súlyos sérülések érték, hogy képtelen volt beszélni és rágni. Az észak-franciaországi Amiens klinikáján tavaly decemberben elvégzett, 21 órás műtét során az asszony új orrot, orcákat és ajkakat kapott. A transzplantációhoz szükséges bőr- és izomszöveteket, valamint vérereket egy agyhalott asszonyból nyerték.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A korábban soha nem alkalmazott eljárásra azért volt szükség, mert ebben az esetben a hagyományos plasztikai műtét nem jöhetett szóba.

Bár az arcátültetés sikeréhez a műtéti technika adott, csak kevés ismeretünk van arról, milyen hosszú távú hatásai lehetnek azoknak a gyógyszereknek, amelyek a műtét után megakadályozzák az idegen szövetek kilökődését és amelyeket a páciens élete végéig szed majd.

A plasztikai arcműtétek megváltó változásokat hozhatnak azok számára, akiknek az arcvonásait a daganatos betegség miatti operációk, égési vagy baleseti sérülések nyomai torzítják el. A jelenleg használt módszer az, hogy a páciens testének más részeiből ültetnek át bőrszövetet a megfelelő helyre, ám ez az eljárás nem teszi lehetővé az átültetett szövet mimikáját, ezért az arc leginkább egy maszkra hasonlít.