Rangos elismerés fiatal magyar tudósoknak

2006.02.13. 15:36

Negyedik alkalommal osztották ki a Talentum Akadémiai Díjat, amelyet a régió kimagasló szellemű és kreativitású fiatal tudósai, kutatói kapnak, olyan kiemelkedő társadalmi hasznosságot hordozó programok, tudományos és kulturális teljesítmények elismeréseként, melyek a térség fejlődését, és az élet minőségének emelését szolgálják.

Kiemelkedő tudományos tevékenységéért, az egész társadalom számára hasznos kutatási eredményeiért Tamasikné dr. Helyes Zsuzsanna, orvoskutató, Simon Ferenc fizikus és Takács Gábor nyelvtörténész vehette át a 2005. évi Talentum Díjat ma délelőtt, a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Kenyeres Sándor, a díj alapítója évente 60 ezer Eurót, azaz 15 millió forintot biztosít magánvagyonából a közép-európai térség legígéretesebb fiatal tehetségeinek támogatására. A díjakat Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke adta át.

A rangos elismerést odaítélő Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány célja a régió kimagasló szellemű és kreativitású fiatal tudósainak, kutatóinak támogatása, olyan kiemelkedő társadalmi hasznosságot hordozó programok, tudományos és kulturális teljesítmények elismerése, melyek a térség fejlődését, és az élet minőségének emelését szolgálják. Az alapítvány öttagú, akadémikusokból álló döntőbizottsága három kategóriában három-három fiatal tudóst terjeszt fel a díjra. A fejenként 20 ezer Euróval járó elismerésben évente három fiatal, 35 év alatti tudós részesülhet.

A 2005. évi Talentum Díjat természettudomány kategóriában Simon Ferenc fizikus nyerte Új nanoszerkezetű anyagok szintézise és spektroszkópiai vizsgálat című pályázatával. Élettudomány kategóriában Tamasikné dr. Helyes Zsuzsanna orvoskutató vehette át az elismerést Szomatosztatin és kapszaicin (TRPV1) receptorokon ható vegyületek farmakológiai vizsgálata krónikus ízületi és légúti gyulladás, valamint neuropátia modellekben című munkájával, míg Takács Gábor nyelvtörténész a társadalomtudomány területén végzett munkája révén, az Egyiptomi etimológiai szótár elkészítésével érdemelte ki a díjat.
 
Az eredmények méltó elismerése mellett Kenyeres Sándor alapító célja a tehetséges szakemberek itthon tartása, illetve Magyarországra vonzása. Mint azt beszédében elmondta, Magyarország számára a felhalmozott szellemi vagyon folyamatos fejlesztése és értő hasznosítása jelenti azt az utat, amelyen haladva sikeres és megbecsült tagja lehet az európai nemzetek közösségének. Ezt a célt szolgálja a Kenyeres Sándor nevéhez fűződő, a Zsámbéki-medencében megvalósuló Talentis Program kialakítása is, amely európai jelentőségű tudásközpontként választ adhat a XXI. század kihívásaira. Az egyetemváros, az innovációs központ és a technológiai park egységére épülő program, olyan iparágak letelepedését segíti elő, melyek számára kiemelten fontos a legfrissebb kutatási eredmények alkalmazása és a magasan kvalifikált munkaerő. A Talentis Program így hosszú távú perspektívát jelenthet a magyar kutatók számára.