A múlt vasárnap kora tavaszi időjárása szinte felhőmentes délelőttöt hozott az Alföldön, így lehetőség nyílik arra, hogy műholdképen is megfigyeljük a hóolvadást és az olvadékvizek belvízzé alakulását.

Első képünk a TERRA műhold MODIS-rendszerének valódi színes felvétele. Fehér színnel látható a hó (a kép felső részén), illetve néhány vékonyabb felhősáv. A kép nyugati (bal) szélén a Duna vonala jól felismerhető, észrevehetjük a Dunakanyart is. A kép tetején balról jobbra a Börzsöny, a Mátra és a Bükk mind havasak, és az összefüggő, bár egyre vékonyodó hótakaró körülbelül a Budapest-Kunhegyes-Tiszafüred-Debrecen vonaltól északra található. Ettől délre a csupasz talaj barnás színe a domináns. Ezeken a területeken a nedvesebb talaj sötétebb színekben látható. A kép 250 méteres vízszintes felbontása az egyedi belvízelöntést egyelőre nem teszi észrevehetővé, azonban a talaj megnövekedett víztartalma követhető. Az összefüggő vízfelszíneket még az egyre vékonyodó jég borítja.

Forrás: ELTE

Második képünk ugyanezt a területet ábrázolja (érdemes a két képet letölteni, és váltogatva nézni!). Ezen a vörös és infravörös tartományban készült sávokból készített, ún. hamisszínes kompoziton sötétkék színűek a befagyott tavak, világoskék a hótakaró, a felhők itt is fehérek (de már elkülönülnek a hótól). A csupasz talajfelszín ezen a képen zöld és barna színekben jelenik meg, a barnás árnyalatok jelölik a legnedvesebb területeket.

Forrás: ELTE

A felvételek alapjául szolgáló adatokat február 19-én, vasárnap délelőtt fél tízkor rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó - Ferencz Csaba - Székely Balázs (ELTE)