Miként próbálnak úrrá lenni az egyre növekvő földi forgalmi káoszon a frankfurti repülőtéren? Hogyan állíthatja vissza a normális vérkeringést az elzárt artériába juttatott kis ballon szívinfarktus után? Hogyan ismerheti fel a biológiai fegyvereket egy hordozható DNS-elemző? Megtudhatja legújabb kisfilmjeinkből.

Gépkocsi-navigáció a frankfurti reptéren
A frankfurti reptér a londoni Heathrow után Európa legforgalmasabb légikikötője. Utasok tömkelege használja, havonta mintegy négymillióan fordulnak itt meg, és naponta több száz gép száll fel és le. A repülőgépeket a kifutópályára felvezető autók, az üzemanyag- és csomagszállító járművek bonyolult földi forgalma egyre sürgetőbbé teszi egy az autóforgalmat koordináló központi rendszer bevezetését.

Intelligens programok
A Reading Egyetem kutatói forradalmian új módszert használnak a programozásra. A Perspective simplex, röviden Perspex nevű eljárással utasítások sorozata helyett geometriai struktúrába rendezve hoznak létre számítógépes kódokat. A programoknak térbeli kiterjedésük van, és ellenállók a káros behatásokkal szemben. Egy szokásos programban, ha egy utasítás kiesik, a program leáll. A Perspex-rendszerben azonban a programok tovább futnak még akkor is, ha a kód kilencvenkilenc százaléka sérült.

Angioplasztika szívinfarktus után
Órákkal egy szívinfarktus után az orvosok már azon dolgoznak, hogy megtisztítsák az elzárt ereket és lehetővé tegyék, hogy vér áramoljon a szívizomzatba. Ez életmentő eljárás, mégis van, ahol a betegeknek sokat kell rá várniuk. Ma már azonban az angioplasztikát egyre elterjedtebben használják a bypass-műtétek helyett. Az infarktust okozó elzárt artériában egy kis ballont fújnak fel. Ez visszaállítja a normális vérkeringést, amit az artériába elhelyezett fémvázzal tartanak fent. Minél hamarabb hajtják végre az orvosok a beavatkozást, annál kisebb a veszélye az oxigénhiány miatti szívkárosodásnak, és így a későbbi infarktusok kockázata is csökken.

Együttélés a folyókkal
Az árvizek a természet legveszélyesebb csapásai közé tartoznak, gyakran járnak halálos áldozattal, és nagy károkat okoznak. A klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik a szélsőséges időjárás által érintett országok és intézkedéseik vizsgálata. Brit kutatók amerikai és európai szakemberekkel együttműködve tanulmányozzák a víz használatának és az árvizek kezelésének munkálatait, és egy egységes kezelési rendszer kidolgozásán dolgoznak. A kutatók szerint fontos, hogy megtanuljunk együtt élni folyóinkkal és a lehető legkisebb beavatkozással, eredeti tulajdonságaikat megtartva használjuk őket.

Hordozható DNS-elemző
A mai hadviselésben a biológiai fertőzések nagyon is valós veszélyt jelentenek. A csatatéren a katonáknak hamar ki kell tudni mutatniuk a biológiai fegyvereket, például a lépfenét vagy a himlőt. Brit kutatók kifejlesztettek egy hordozható, teljesen automatikus laboratóriumot, amely elvégzi ezt a feladatot. A katonák mintát vehetnek a biológiai anyagból, amelyet az eszköz 20 perc alatt elemez és meghatároz. A technológiát először a brit Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratóriumban dolgozták ki, egy a biológiai fegyvereket - például a lépfenét - gyorsan azonosítani képes harctéri rendszerként.

A Blue book-program
1968. október 24-én éjszaka Észak-Dakota államban egy felderítésen lévő B-52-es gép személyzete megpillantott egy fényforrást, amely felemelkedett, és a gép irányába indult meg, majd vele együtt repült. Brad Runyon parancsnok volt az, aki elsőként azonosította, hogy a fénylő pont egy a felszín felett lebegő repülő lehet. 1947-től 1969-ig az amerikai légierő behatóan vizsgálta az azonosítatlan repülő objektumokat Blue book fedőnév alatt. A jelentés szerint a B-52 személyzete és 16 földi észlelő is egy azonosítatlan tárgyat vélt látni azon az estén. A Blue book végső jelentésében azonban az a következtetés, hogy a szemtanúk csak csillagokat láttak.

Sejtváz-nyomtató
Az orvosok és kutatók évtizedek óta keresik a módját, hogyan lehet a bőr és a csont regenerációját elősegíteni. Most úgy tűnik, a tintasugaras nyomtatók megoldást jelenthetnek. A nehézséget eddig az okozta, hogy a sejteket rétegesen egymásra helyezzék, illetve ellenőrizzék a helyreállítandó szövet méretét és alakját. A Manchester Egyetem egy kutatócsoportja szerint a tintasugaras nyomtatók technológiáját és egy számítógépet használva mindez megoldható. A kutatások még gyerekcipőben járnak, de az új technológia számos lehetőséget rejt magában.

Elborítja az elektronikus szemét Bangalore-t
Az indiai Bangalore városában számos technológiai cég letelepülésével nemzetközi üzlet épült ki, amely növelte a foglalkoztatottságot, és gazdasági fejlődést is hozott. A várost ugyanakkor lassan elönti az elektronikus alkatrészek szemete. Az elavult számítógépek, régi alkatrészek, tévék, nyomtatók és mobiltelefonok rengeteg mérgező anyagot tartalmaznak. A problémára a környezetvédők is felfigyeltek, és próbálnak segíteni, hogy a feldolgozók fejlettebb eljárásra térhessenek át. A csoport az eldobott alkatrészekből számítógépeket is összeszerel, amelyet iskoláknak adományoz vagy olcsón elad.

Tinédzserek vezetés-ellenőrzése
Egyes vélemények szerint a tinédzserek a legrosszabb vezetők. Emiatt egyre több szülő dönt úgy, hogy ha nem is lehet mindig ott a gyermeke mellett, egy kis fekete doboz segítségével megpróbál javítani vezetési szokásain. A kis eszköz méri a gyorsulás mértékét, és hangjelzéssel figyelmeztet, ha a sofőr túl gyorsan hajt vagy hirtelen gyorsít. Az eszköz rögzíti is a járművel végzett manővereket. Néhány doboz még GPS-szel is fel van szerelve, így a szülők azt is megtudhatják, merre jár a gyerek. Az elmúlt fél évben több ezer ilyen modellt adtak el az Egyesül Államokban.

Robotszkander
Bár a robottechnológiát számos eszközben és sok területen lehet alkalmazni, elsőre mégis értelmetlennek tűnik egy fiatal egyetemista lány ellen bevetni. A verseny mégis nemes célt, egy új robot-izom technológia tesztelését szolgálja, amelynek segítségével a jövőben finom és érzékeny motorokat lehet majd gyártani. A NASA ezt a játékot a gépek teljesítőképességének bemutatására használja.

* * *

 

A filmekre - időtartamukból és a műfajból fakadóan - jellemző, hogy "könnyen fogyaszthatóak", így főként azoknak ajánljuk, akik gyors és látványos áttekintésre vágynak a tudomány és technika világának újdonságairól, érdekességeiről. Rovatunk írásos anyagainak nagyobb része továbbra is a részletesebb elemzéseket tartalmazza egy-egy témában, így lehetőséget nyújt az elmélyülésre is. Fontos további különbség az írásos anyagok egy részéhez képest, hogy a filmek - az elkészítésükhöz szükséges idő miatt - nem a legfrissebb híreket tartalmazzák.

A további oldalakon számos más érdekes kisfilmből válogathatnak az érdeklődők, témák szerint csoportosítva (az egyes filmek után a film készítésének ideje látható, havi bontásban). Ezek az oldalak folyamatosan bővülnek az új filmekkel, amelyek közül a legérdekesebbek rovatunk címlapjáról is elérhetők lesznek. Jó szórakozást kívánunk!