Videók a technika és tudomány világából

2007.02.09. 12:44

Forrás: EPA

Új optikai érzékelők (2007. február)
Az új fejlesztésű optikai érzékelők pontosabb méréseket végeznek, az eddig kivitelezhetetlen feladatokat is megoldják, és sokkal gazdagabb a megfigyelhető fizikai jelenségek köre. Például a repülőgépek szárnyában fellépő, egészen apró fizikai változásokat is nyomon lehet követni. Ezek a kábelek nem olyanok, mint a szokásos telekommunikációs optikai hálózatok, amelyek a legkisebb torzulásra és a hőmérséklet kis változásaira is érzékenyek. Ezek az új érzékelők hasznosnak bizonyultak a szerkezeti és anyagkutatási kísérletekben is, amelyek során különböző anyagok ellenálló-képességét vizsgálták.

Számítógép-újrafelhasználás (2006. november)
Egye számítások szerint csak az Egyesült Királyságban évente 3 millió számítógépet selejteznek le. Ez a szám különösen annak fényében érdekes, hogy a fejlődő világban a diákok 99 százaléka hagyja el úgy az iskolát, hogy még életében nem látott számítógépet. De mi lesz a gépek sorsa?

Reveal Plus monitor (2006. november)
Egy új szívmonitor adhat reményt több ezer olyan betegnek, akiket tévesen diagnosztizáltak epilepsziával. Ez történt Maria Shepherd esetében is, aki évek óta gyakran elájul.
Bár már három éve kezelték epilepszia ellen, az ájulások nem szűntek meg. Az új monitor segíti a kardiológusokat, hogy felderítsék az ájulások valódi okát: a szív megállását.

Tükörtévé (2006. október)
Amikor már úgy tűnt, hogy minden elképzelhető alakú, méretű és formájú tévé kapható, egy új képernyőt mutattak be, amely látszólag egy egyszerű tükör. A televízió sokáig egy szürke doboz volt a sarokban - kivéve persze, ha bekapcsolták. Az Egyesült Királyság "Jó Háztartás" Intézetének bírálóbizottsága az új trendeket értékelve úgy véli, hogy a tükörszerű lapos képernyős tévékészülékeké a jövő.

Önműködő kerekes szék (2006. október)
Az önműködő kerekes szék giroszkópok és mikroprocesszorok segítségével marad egyensúlyban. A négykerekű szék fel tud ugrani a járdaszegélyre és göröngyös talajon is lehet vele haladni. Álló helyzetben pedig fel tud emelkedni, így a benne ülő bárkivel szemkontaktust létesíthet.

Lézerszkenner (2006. október)
A Southampton Egyetem könyvtárában robotszkennert használnak a brit parlament tizennyolcadik századi dokumentumainak digitalizálására, hogy azok interneten is elérhetők legyenek a kutatók számára. A lézerszkenner vákuumot létrehozva emeli fel és választja el az oldalakat anélkül, hogy kárt okozna bennük.

Elektronikus orr a jó borért (2006. szeptember)
A minőségi bortermelés mindig is inkább művészet volt, mint tudomány. Jóllehet az utóbbi évtizedekben egyre több ipari technikát vezetnek be a borkészítésben, azért egyes lépések, mint például egy új évjárat kóstolása és zsűrizése mindig az emberi nyelv és orr kizárólagos fennhatósága volt. Argentínában most kifejlesztettek egy Pampának nevezett elektronikus orrot, amelynek feladata, hogy a bortermelés során a szaglás funkcióját átvegye az embertől.

Védett végtagok (2006. szeptember)
A szokásos harci páncél, amelyet például az Irakban harcoló amerikai katonák is viselnek, csak a testet védi. A végtagok védtelenek maradnak és sérülésük gyakran amputációval végződik. Amerikai katonák egy az egész testet védő páncélt tesztelnek, amelyet a szokásos védőöltözékre felvéve a karok és lábak számára is védelmet nyújt.

Reklámok a mobilon (2006. szeptember)
A figyelmünkért és pénzünkért versengő reklámügynökségek nap mint nap információk özönével árasztanak el bennünket. A brit vásárlók egyre gyakrabban találkoznak olyan hirdetésekkel, amelyek reklámokat továbbítanak mobiltelefonjukra.

Rakéták Svédországból (2006. szeptember)
A Svédország északi csücskében fekvő Kiruna egy egyedülálló tudományos programnak ad otthont. A Lappföld eldugott, hóval borított dombjai biztonságos környezetet kínálnak rakéták kilövésére - és lezuhanására.

Cyber-erő (2006. szeptember)
A "HAL 5" elnevezésű robotikus öltözéket Yoshiyuki Sankai, a tsukubai egyetem professzora fejlesztette ki. A fehér páncélhoz hasonlító öltözék megduplázza egy ember hétköznapi erejét.
A speciális ruhát a lábakra, a kezekre és a hátra lehet szíjazni. A benne lévő számítógép és érzékelők felfogják a végtagok mozgatásakor az agyból kibocsátott elektromos impulzusokat. A motorok segítségével akár 100 kilóval többet is elbírnának lábaink.

Tollszámítógép (2006. szeptember)
A "Fly" tollba épített számítógép, amely nem rendelkezik képernyővel, és a gyermekek számára írt programokat ellenőrző szakértők szerint ez az egyik nagy előnye, mivel a képernyő gyakran elnyomja a fiatalok fantáziáját. A tervezők szótárt és fordítóprogramot is beleépítettek a toll formájú számítógépbe, amely reményeik szerint arra motiválja majd a gyermekeket, hogy többet írjanak és tanuljanak vele.

Szilikonalapú lézer (2006. szeptember)
Az Intel egyik kutatócsoportja egy olyan lézer-mikrochipet készített, amely a lézertechnológiához általában felhasznált egzotikus és drága anyagok helyett szilikonra épül. 
Bár szinte minden elektronikus chip szilikonalapú, optikai adatok hordozására a szilikon nem alkalmas. Ezért ez a fejlesztés jelentős áttörésnek számít.

Védelem a digitális fotóhamisítás ellen (2006. augusztus)
A 2004-es amerikai elnökválasztás során sokakhoz eljutott az a fotó, amelyen John Kerry demokrata elnökjelölt látható a háború ellen tüntető Jane Fondával. Noha mindketten részt vettek egy 1970-es tüntetésen, nem egymás mellett ültek, Kerry stábja azt állította, hogy a fotó hamisítvány, és a lejárató kampány része. A Hármas számú Római Egyetem kutatói egy olyan új technikán dolgoznak, amely figyelmezteti a képszerkesztőket, ha egy fotót digitálisan manipuláltak.

Hatékony sínvizsgálat (2006. augusztus)
2000 októberében Hatfieldben Anglia közelmúltjának egyik legszörnyűbb vonatbalesete történt, amelyben 4 ember meghalt és 102 megsérült. Két évvel korábban a mérnökök azon a sínen mutatták ki az illesztéseknél az anyag elfáradásának ismert jeleit, amely később a balesetet okozta. Több ezer kilométernyi sínhálózat ellenőrzése hibák és kopás nyomai után kutatva lassú és költséges munka. Egy új, bármelyik vonatra felszerelhető eszköz azonban forradalmi változást hozhat.

Internettel felszerelt szörfdeszka (2006. augusztus)
Íme a találmány, melynek meg kellett születnie. Amióta világháló létezik, a "neten szörfözni" kifejezés szókincsünk részévé vált. Idő kérdése volt csupán, hogy valaki piacra dobja a drótnélküli internettel felszerelt szörfdeszkát.

Az igazságos mosógép (2006. augusztus)
Ha a családban vita támad, hogy ki is mosott utoljára, íme a gép, amely ujjlenyomat-érzékelője segítségével válaszol a kérdésre. A gép azonosítja használóinak ujjlenyomatát, és nem engedi, hogy minden házimunkát egy személy végezzen. Csak akkor indul el, ha a ruhát belerakó személy nem azonos azzal, aki előző alkalommal ezt tette.

Építkezés műanyagból (2006. július)

Számítógépes zeneszerző (2006. július)

Mikrogravitációs kutatások (2006. július)

Wimax: nagy sávszélesség és a drótnélküli kapcsolat (2006. június)

Okos otthon (2006. június)

Mona Lisa hangja (2006. június)

Víz alatti stúdió (2006. június)

Szagtalan zokni (2006. június)

Motorkutatás (2006. június)

Elalvásgátló szemüveg (2006. június)

Virtuális játékok (2006. június)

Okos villanyóra (2006. május)

Jóstükör (2006. május)

Öntisztító fürdőszoba (2006. május)

Virtuális börtönlátogatás (2006. április)

Új kapcsolat agy és számítógép között (2006. április)

Átlátunk a falon (2006. április)

A leghosszabb lézer (2006. április)

Elektromos hulladék (2006. április)

Víz alatti 3D mozi (2006. április)

Konzoljáték-háború (2006. április)

Új sportruhák (2006. március)

Fizetés ujjlenyomattal (2006. március)

Csúcsmobilok találkozója (2006. március)

Hologramos tévék (2006. március)

Golyóálló ruhák divatbemutatója (2006. március)

Hajlékony oszlopok (2006. március)

Jegyvásárlás mobiltelefonnal (2006. március)

Repülő csészealjak (2006. március)

5D-s mozi (2006. február)

Biztonsági átvilágítás (2006. február)

Nagysebességű katonai fényképezőgép (2006. január)

Új szuperszámítógépet adtak át Barcelonában (2006. január)

Bőre alá ültetheti be jelszavát (2006. január)

Csúcstechnológiát képvisel a téli olimpia fáklyája (2006. január)

Digitális technológiai kiállítás Las Vegas-ban (2006. január)

Biometrikus biztonság ujjlenyomat-sorozattal (2006. január)

Kicsi, zöld laptop (2006. január)