Videók a technika és tudomány világából

2007.02.09. 12:44

Forrás: EPA

A Nemzetközi Űrállomás európai modulja (2007. február)
Minden idők legnagyobb kutatási beruházásának építése jelenleg is folyamatban van. Új modulokat, napelemeket és kutató-laboratóriumokat csatlakoztatnak hozzá. A Nemzetközi Űrállomás építését 3-4 éven belül fejezik majd be. A futballpálya méretű űrállomás több mint 1200 köbméternyi, levegővel töltött térrel rendelkezik majd, tömege pedig eléri a 450 tonnát. Európa a hamarosan elkészülő Columbus elnevezésű tudományos laboratóriummal egészíti ki az űrállomást. Itt elsősorban anyag- és élettudományi kísérleteket végeznek majd.

Európai marsjáró (2007. február)
Brit űrkutatók egyre inkább sürgetik az Európai Űrügynökséget, hogy újabb kísérletet tegyen a Mars felszínének meghódítására. A kutatók az új programhoz a Mars Express eredményeit használnák fel. Ez egy újabb esély lenne Európa számára a kudarcot vallott első európai marsi leszállóegység, a Beagle-2 helyett. A részletes terveket az Európai Űrügynökség bizottsága elé tárják, ahol ha elfogadják, az európai marsjáró, rover akár már 2011-ben elindulhat.

Új robotkar (2007. február)
Az új európai robotkar, az ERA egy új orosz modullal működik majd együtt, amelyet 2007-ben visznek fel a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrhajósok Oroszországban a víz alatt gyakorolják a robotkar elhelyezését, egy olyan környezetben, amely hasonló a világűr súlytalanságához. A medencében olyan körülmények között rakják össze a robotkart az űrhajósok, amilyen az űrben is várja majd őket. Sőt, a felhajtóerő miatt még talán nehezebb is a munkájuk. Az "ERA" az Űrállomás külső felületén mozog majd. Hatótávolsága a rögzítési pontok számától függ. Ezek segítségével át is bír kapaszkodni egyik modulról a másikra. A mozgékony "ERA" dinamikusabbá teszi majd az Űrállomást.

Naprendszeren túli bolygók (2006. szeptember)
A csillagászok már képesek Szaturnusz méretű bolygókat más csillagok körül is kimutatni. Az első Naprendszeren túli bolygót svájci csillagászok fedezték fel 1995-ben, és azóta körülbelül 150-et fedeztek fel. A csillagászok azonban nem csak gázóriásokra vadásznak, hanem a Földhöz hasonló kisebb kőzetbolygók után is kutatnak. Az Európai Űrügynökség egy űrtávcső-rendszer, a Darwin kiépítésével keres majd szén-dioxid- és oxigénlégkörrel rendelkező kőzetbolygókat.

Az űrszemét kikerülése (2006. szeptember)
Egy műhold nyomon követése, az adatok vétele és a vezérlő parancsok összeállítása fontos és összetett feladat. Az Európai Űrügynökség ESOC irányítóközpontja eddig több mint 50 űreszköz indítását és vezérlését látta már el. Az indítást követően az egyik legfontosabb feladat az űrben lévő apró tárgyak, az űrszemét kikerülése. 10 kilométeres másodpercenkénti sebességgel még egy kis darab is tönkretehet egy 3 tonnás műholdat.

Új marsjáró (2006. július)
Az ExoMars a tervek szerint 2011-ben indul és a kutatók reményei szerint áttörő felfedezéseket hozva fontos mérföldkővé válik majd a bolygókutatásban.

Kozmikus obszervatórium (2006. június)
Buenos Airestől 1400 kilométerre nyugatra, a Pampa Amarilla végtelen sivatagában működik a világ egyetlen kozmikus sugárzást észlelő obszervatóriuma, amely a világűr mélyéről érkező kevéssé ismert részecskéket kutatja.

Katasztrófamegfigyelés (2006. június)
Az Envisat műhold megfigyelései világszerte segítik a kutatókat a természeti csapások vizsgálatában. Előrejelezhető például a szélsőséges időjárási események útvonala.

Friss hírek a Vénuszról (2006. június)
Az Európai Űrügynökség Vénusz-kutató űrszondája nemrég állt poláris pályára bolygószomszédunk körül. Ezzel szinte egyidőben megkezdte felvételeinek továbbítását a földi vevőállomásokra.

Űrturizmus (2006. június)
A SpaceShip One az első magántőkéből fejlesztett eszköz, amely megjárta a világűrt.
Burt Rutan gépe történelmi utat tett meg. Rutan most egy brit űrturizmussal foglalkozó céggel dolgozik együtt, és egészen a Holdig szeretne eljutni.

Új űrállomásmodul (2006. június)
Brémai mérnökök az utolsó simításokat is elvégezték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Columbus modulján, amelyben főként anyagtudományi, folyadékfizikai és orvosbiológiai kísérleteket végeznek majd.

Űrből hulló DNS (2006. június)
Ezek az első mikroszkóppal készült felvételek a dél-nyugat-indiai Kerala tartományban hullott vörös eső anyagáról. 2001-ben szemtanúk szerint egy robbanást követően mintegy hat héten át ilyen vörös eső hullott alá az égből.

Űrutazás és távorvoslás (2006. június)
Az űrben egy baleset nem csupán az űrhajóst, hanem az egész legénységet is veszélybe sodorhatja. Ezért mindenkinek fel kell készülnie kisebb műtétek elvégzésére és belső sérülések ellátására.

A Naprendszer legnagyobb fényjátéka (2006. május)
Ha a Jupiteren lennénk, aurora australis-nak vagyis déli fénynek neveznénk - bár tízszer látványosabb, mint földi megfelelője.

Megérkezett a Venus Express (2006. május)
A belső Naprendszerben tett 400 millió kilométeres utazását követően az Európai Űrügynökség Venus Express űrszondája sikeresen pályára állt bolygószomszédunk körül. Az űreszköz legalább 16 hónapon át vizsgálja majd a Vénuszt.

Neutroncsillagok összeolvadása (2006. május)
Az egész Univerzumot átszelő gammafelvillanások egy része mindössze néhány másodperc leforgása alatt, két neutroncsillag összeolvadásakor keletkezik.

Kozmikus Ütközések (2006. április)

Friss hírek a Szaturnusz rendszeréből (2006. április)

Csillagunk, a Nap (2006. március)

Új kommunikációs műhold (2006. március)

A Stardust landolása (2006. február)

Fellőtték a Giovét (2006. január)

Szonda a Naprendszer peremének feltárására (2006. január)

Új képek a Szaturnuszról (2006. január)

Marsjárók évfordulója (2006. január)

A világ legnagyobb űrteleszkópja (2006. január)

Marsjáró-tesztek a chilei Atamaca-sivatagban (2006. január)

A NASA Sugárhajtás Laboratóriumának feltalálói versenye (2006. január)

Új megfigyelés a fekete lyukakról (2006. január)