Videók a technika és tudomány világából

2007.02.09. 12:44

Forrás: EPA

Autódivat (2007. február)
Még a tervezők rajztábláit is kaliforniai életérzés lengi körül a General Motors észak-hollywoodi stúdiójában. A GM nyugati parti üzeme, amely a vállalat három központi tervezőstúdiójának egyike, négy és félezer négyzetméteren terül el. Los Angelesben a cég tervezői modern és kevésbé modern eszközöket ötvözve készítik a legújabb divat szerinti autóterveik háromdimenziós képét. Az autótervezés rengeteget változott; ma jóval rövidebb idő alatt lesz egy-egy tervrajzból autó, mint korábban bármikor.

"Fifty-fifty" bicikli (2006. szeptember)
A londoni egyetem egy diákja olyan biciklit alkotott, amelynek hajtásába a pedál mellett egy kis motor is besegít. A pedál érzékeli, mekkora erő terheli, és az információt a motor felé továbbítja, amely ennek megfelelően hajtja előre a járművet. A biciklit "Fifty-fifty" névre keresztelte, mivel a motor és a pedálok fele-fele arányban végzik a munkát.

Várandós próbababa (2006. szeptember)
Egy amerikai felmérés szerint a terhes nők leggyakrabban autóbalesetek miatt kerülnek kórházba. A meg nem született gyermekek legtöbbje is ezek következtében hal meg. A svéd Volvo kifejlesztette Lindát, egy várandós elektronikus bábut, amellyel a baleseteknek a magzatra és az anyára gyakorolt hatását vizsgálják.

Hangulatautó (2006. szeptember)
A nagy forgalom idegtépő a sofőrök számára és balesetekhez vezet. A világon egyre gyakoribb a közlekedés során a veszekedések és összetűzések száma. Egy autógyár új megoldással állt elő, amely szerintük oldja a vezetők feszültségét. Úgy néz ki, mint egy hagyományos autó, a hangja olyan, mint egy sportautóé, tervezői szerint azonban ez a világ első érzékeny autója.

Zajtalan autók (2006. augusztus)
Vezetés közben sok zajhatás ér bennünket. Több gyártó új zajcsökkentő eljárással kísérletezik.

Műholdas navigáció (2006. július)
A Nottinghami Egyetem informatikai karán egy erre a célra kifejlesztett autós szimulátoron tanulmányozzák, hogyan befolyásolja a különböző műholdas navigációs rendszerek használata az autóvezetést.

Ezermérföldes autóverseny (2006. július)
A Mille Miglia, az Olaszország országútjain rendezett ezermérföldes autóverseny 1927-től kezdve harminc éven át a világ leghíresebb autóversenye volt. A BMW újonnan bemutatott modelljével ennek kívánt emléket állítani.

Szuper-mentőcsónak (2006. július)
A 32 tonnás jármű kormányosfülkéje egy repülőgép pilótafülkéjére hasonlít. A legrosszabb esetben, ha a legénység felborítja a hajót, a fedélzeti számítógépek átveszik az irányítást, és automatikusan helyrebillentik.

Autógyártás Szlovákiában (2006. június)
2003 januárjában a Peugeot Citroen bejelentette, hogy új gyárat akar létesíteni a hetvenezer lakosú szlovákiai Trnava községben. A Peugeot gyár építése minden idők legnagyobb külföldi beruházása Szlovákiában.

Trimaránok versenye (2006. június)
Hat tekintélyes méretű trimarán jacht érkezett ezen a héten a londoni Docklands kikötőbe, hogy megkezdjék éves versenyüket Nizzába. Most először startolnak Nagy-Britanniából a vagyonokba kerülő tri- és katamaránok.

BMW 335i (2006. június)
Az új BMW 335i kétféle hathengeres motorral készül. A korszerű közvetlen befecskendezéses rendszernek köszönhetően a motor kiváló teljesítménye alacsony üzemanyag-fogyasztással párosul.

A legnagyobb óceánjáró (2006. június)
A Solent folyón a tenger felé tart a világ legnagyobb óceánjárója. A finn jármű, a Tengerek szabadsága 339 méter hosszú, ami több, mint az Eiffel-torony magassága.

Gyorsasági hajóverseny (2006. június)
A katari Dohában az utolsó simításokat végzik az UIM 1. osztályú motorcsónak-világbajnokság új résztvevőjén.

Villanymotoros furgon (2006. június)
A legutóbbi nagy-britanniai autókiállításon bemutatták a Modec nevű villanymotoros furgont, amely a hagyományos divatautók gazdaságilag életképes alternatívája lehet.

Autóshow New Yorkban (2006. június)
Manhattanben az autóipar legújabb fejlesztéseit mutatják be. Idén nagy érdeklődést váltottak ki az új, luxuskategóriás benzin-elektromos hibridek.

Okos BMW (2006. június)
A BMW évek óta gyárt autókat és motorkerékpárokat. Noha korábban már volt néhány próbálkozás, hogy kombinálják a kettőt, a CLEVER modell teljesen új a maga nemében.

Dízel versenyautó (2006. június)
Ez itt a JCB DieselMax, egy egyedi, kilenc méter hosszú jármű, amelyet két, egyenként 560 kilowatt teljesítményű dízelmotor hajt. Az egyik az első kerekeket, a másik a hátsókat mozgatja - itt minden az erőről szól.

Karambolok központja (2006. június)
A Newbury melletti Thatcham Központban új autókat vetnek alá karamboltesztnek, hogy megállapítsák, mennyire biztonságosak. A legkülönfélébb autókat tesztelik itt, a luxus sportkocsiktól a kis öt-ajtósokon át a terepjárókig.

Elektromos bicikli (2006. május)
A tokiói székhelyű Axle Corporation nemrég mutatta be egy új elektromos motorbicikli prototípusát. Egyetlen feltöltéssel 180 kilométert tud megtenni, szinte teljesen zajtalanul. A gyártó szerint az új generációs elektromos motorkerékpárt ugyanúgy fel lehet tölteni otthon, mint egy mobiltelefont.

Forradalmian új felépítésű hajó (2006. május)
Az USA haditengerészete egy új járműtípust tesztel. Karbonszálas anyagokból épült, ezért könnyebb és erősebb, mint egy hasonló méretű acélvázas hajó. Akárcsak a lopakodó vadászrepülők, az új hajó is szinte láthatatlan a radarok számára.

Tankolás konnektorból (2006. május)
A Global Electric Motorcars több mint 15 000 eladott járművel a világ vezető elektromos városi kisautó-gyártója. Minden jármű ve rendelkezik egy fedélzeti töltővel, amely segítségével hagyományos áramforrásról is feltölthető.

Üzemanyagspóroló eszköz (2006. május)
Egy kis fémdarab, amit a jármű tetejére erősítenek, felgyorsítja és eltereli a levegőt az autó fölött, csökkentve a turbulenciát.

Lökhajtásos bicikli (2006. május)
Armado Regusci feltaláló megépítette a sűrített levegővel működő motor prototípusát, amelyet egy biciklire erősített. Regusci szerint a prototípus óránként 90 kilométeres sebességet képes elérni.

Jaguar páncélautó (2006. április)

Nehézhibridek (2006. április)

Az új Opel GT (2006. április)

Hibridbusz (2006. április)

Új hibridautók (2006. április)

Új Golf (2006. április)

BMW Z4 (2006. április)

Autóként vezetett csónakok (2006. március)

Hőkamera a BMW-ken (2006. március)

Úszó erődök (2006. március)

A Honda legújabb Forma 1-es modellje (2006. február)

A Volkswagen GX3 (2006. február)

Téli gépkocsitesztek (2006. február)

Dőlő hajótőkék (2006. február)

Szenzoros bukósisak (2006. február)

Terepjáró tolókocsi (2006. február)

Önnavigáló autó (2006. február)

Személyi szállítórendszer (2006. február)

BMW F1 (2006. február)

Hidrogénautó, a H4 Microcab (2006. január)

Visszatér a Bugatti (2006. január)

Játékok, autók az észak-amerikai Nemzetközi Autókiállításon (2006. január)

Sakura Mustang, egy környezetbarát chopper (2006. január)

Újszerű biciklikölcsönzés Lyonban (2006. január)

Éberségfigyelő rendszer a szélvédőben (2006. január)