Videók a technika és tudomány világából

2007.02.09. 12:44

Forrás: EPA

 

Holdi üzemanyag (2006. november)
A Hold gravitációja mintegy ötöde a Földének, így kisebb energiabefektetéssel lehet felszínéről Naprendszer-kutató űrszondákat indítani. Van azonban egy bökkenő. Hogy juttatják el az ehhez szükséges üzemanyagot a Holdra? A Cambridge egyetemi Derek Fray professzor alternatív megoldást keresve az üzemanyag holdi előállításán dolgozik.

A szélerőművek ellen (2006. szeptember)
Két ember - két ellentétes nézet. Egyikük egy energiaszolgáltatónál dolgozik, amely Skócia legnagyobb szélfarmját akarja felépíteni, a másikuk helyi lakos, aki a szélfarmépítést modern kori aranyláznak tartja, amellyel a cégek a környezet rovására akarnak meggazdagodni. Bár sokan úgy vélik, hogy a megújuló energiák közül a szélenergia-technológiáé a jövő, egyesek szerint tönkreteszi a vidéki tájakat és a vadállatok élőhelyeit.

Britek a napenergia mellett (2006. szeptember)
Nagy-Britannia elkötelezte magát a megújuló energiaforrások mellett, és minden napenergia-rendszer felállítását támogatja. Miután az üzemanyagárak előreláthatóan stabilan nőni fognak, világszerte egyre vonzóbbá válik a károsanyag-kibocsátástól mentes napenergia-rendszerekbe való befektetés.

Napelemek sokasága Indiában (2006. augusztus)
A Terin adatai szerint Indiában több mint 80 ezer faluban nincs elektromosság. Ezek egynegyede annyira eldugott helyen van, hogy nem lehet bekapcsolni őket az országos elektromos hálózatba. Ezért annyira fontos a napenergia ezeken a félreeső vidékeken. A napelemeket helyi szerelők is képesek összeszerelni és működtetni.

Önfenntartó épületek (2006. augusztus)
Miközben egyre nő a világ energiafogyasztása, mérnökök és tervezők dolgoznak az otthoni fogyasztás csökkentésén. Svéd kutatók elkészítették egy teljesen önfenntartó, az energiahálózatoktól független épület tervét. A jelenlegi árak mellett a ház meghaladja az átlagos anyagi lehetőségeket, de a tervezők szerint ez változni fog.

Biogázfelhasználás (2006. augusztus)
A Phnom Penhtől 70 km-re fekvő Tamoung faluban biohulladék emésztőt üzemeltetnek, ahol az állati hulladékot tiszta metángázzá alakítják.

Vízenergiával működő színház (2006. július)
A Londontól ötven kilométerre lévő Sonning faluban új, környezetbarát technológiát vezettek be.

A jövő üzemanyagai (2006. július)
Egyes haszonnövények, például az olajrepce lehetőséget kínálnak a megújuló energiaforrások nagyüzemi előállítására. A növényi olajok biodízellé, a keményítő pedig a benzint helyettesítő bio-etanollá alakítható.

Bioolaj (2006. július)
A fosszilis üzemanyagforrások kimerülése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének sürgető igénye miatt szükség van olyan megújuló energiaforrásokra, amelyek egyben szén-dioxid-semlegesek.

Szélenergia Barcelonában (2006. június)
A Földközi-tenger felől egész évben fújó misztrál jól hasznosítható energiaforrást jelent Katalónia számára.

Új szélerőművek (2006. június)
Az utolsó lapátok beszerelése után rövidesen működésbe léphetnek az Ír-tenger angliai partja közelében épült új szélerőművek.

Szélfarmok Patagóniában (2006. május)
A patagóniai emberek egy részének élete most egy kicsit könnyebbé vált. A szélerőműveknek köszönhetően az elektromosság a legeldugottabb otthonokba is eljuthat.

Nukleáris újrafeldolgozó Japánban (2006. május)
Japán elektromos energiájának közel egyharmada származik nukleáris forrásból, és számos új reaktor építését tervezik. Akárcsak a világ más tájain, a legnagyobb gondot itt is a  keletkező nukleáris hulladék jelenti.

Üzemanyagcellás autók felvonulása (2006. május)
Az aggasztó mértékű szén-dioxid-kibocsátás és az olajtermelő régiók instabil politikai helyzete arra ösztönzi az autógyárakat, hogy gázolajat nem használó járműveket tervezzenek. Amerika Nemzeti Hidrogén Egyesülete a közelmúltban tartotta Globális fejlesztések a tiszta energiáért című éves konferenciáját.

Tisztább energia szénből (2006. május)
A brit Nottinghami Egyetem kutatói egy új széntisztító eljáráson dolgoznak, amellyel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás és a szenet új, hatékonyabb módon lehet elégetni.

Nehéz hibridautóhoz jutni Ausztráliában (2006. május)
Ausztráliában a hibridautók iránt annyira megnőtt a kereslet, hogy a potenciális vevőknek három hónapig várniuk kell.

Kínai energiatakarékosság (2006. április)

Új energiaforrás (2006. április)

Üzemanyag faforgácsból (2006. április)

Üzemanyagcellás expo Tokióban (2006. február)

 

Új szélerőművek (2006. február)