Videók a technika és tudomány világából

2007.02.09. 12:44

Forrás: EPA

Mágneses vasút (2007. február)
A közönséges vonatok maximális sebességét a kerekek és a sínek közötti súrlódás maximum 350 kilométer per órára korlátozza. A Maglev ezt megkerülve 500 kilométeres óránkénti sebességet is képes elérni. A szerelvény a mágneses téren lebeg, miközben a sín mellett szakaszonként elhelyezett mágneses gyűrűk gyorsítják.

Segway-túra (2007. február)
A közlekedéstől és városnéző buszoktól megfáradt fájó lábú turisták most egy új közlekedési eszközzel járhatják be Washington D.C-t. A kétkerekű, elektromos, önegyensúlyozó járművekkel 20 fős csoportokban, legfeljebb 12 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni. Az utasok sisakot hordanak, és bele kell tanulniuk a jármű kezelésébe. Legtöbbjüknek ez csupán néhány percbe telik és élvezik, ahogy az emberek figyelmét felkeltve járkálhatnak. Washington, New Orleans, San Francisco, Párizs, Berlin és Barcelona is kínál már ilyen városnéző túrákat.

Tengervízből édesvíz (2007. február)
A 2004 decemberében bekövetkezett cunami után a Maldív-szigetek lakói még hosszú ideig küzdöttek a vízzel. Dhiffushi szigetén a felszín alatt egy méterrel levő édesvízkészletet elöntötte a tengervíz, így főzésre és fogyasztásra alkalmatlanná vált. A krízis legkézenfekvőbb rövid távú megoldása a sótalanítás volt. Huszonhárom, fordított ozmózissal működő sótalanító egységet helyeztek üzembe a szigetcsoporton, hogy a tengervizet ivóvízzé alakítsa. A sótalanító berendezések jó vízminőséget biztosítanak, de csak időleges megoldásnak tekinthetők. A helyi mérnököket kiképezték a berendezések használatára, de lehet, hogy a hosszú távú megoldás jóval egyszerűbb lesz: víztartályokba gyűjtik a monszunesőt.

Felgyorsították a természet munkáját (2007. február)
Skócia egyes völgyeiben annyira rossz a talaj, hogy csak néhány fűféle él meg rajta, a Thomson család azonban egy természetes kiegészítő segítségével megdöbbentő eredményt ért el. Rájöttek, hogy ha a talajhoz a helyi kőfejtőből származó vulkáni kőzetek porát keverik, a belőlük kioldódó ásványi anyagok javítják a talaj termőképességét. Munkájuk gyümölcse önmagáért beszél, hathektárnyi kopár földjüket valóságos édenkertté változtatták.

Chip a bőr alatt (2006. november)
Egy barcelonai tengerparti klubban megkímélik a vendéget a pultnál való hosszas ácsorgástól. A sorban állás és az örökös pénztárcában való kotorászás helyett ahányszor csak rendelnek valamit, a klubtagok elektronikusan azonosíttathatják magukat. Egy a felkar bőre alá beültetett eszközzel megállapítható, hogy érvényes-e a tagság, illetve mekkora a vendég hitelkerete.

Interaktív buszmegálló (2006. október)
Az ember általában tudni szokta, hová megy, mielőtt buszra száll, de a Yahoo internetes cég szerint a jövőben erre nem lesz szükség. Egy interaktív buszmegállóban felszállás előtt rácsatlakozhatunk az internetre, megkereshetjük a kívánt célállomást, és kinyomtathatjuk az útvonal térképét. Ha kikerestük, hová akarunk menni, az is lehet, hogy nem kell buszra szállnunk, mert gyalog is hamar odaérünk.

Gyerektrafipax (2006. október)
A hároméves Samuel talán első ízben ül a volán mögött, de máris le fogja fényképezni egy trafipax. A háromtól nyolc éves korig ajánlott trafipaxos kisautót szupermarketekben, bevásárlóközpontokban és benzinkutaknál lehet kipróbálni. Ma ez az egyik legnépszerűbb játék az angol gyerekek körében. A játék készítői szeretnék felkészíteni az autóvezetők következő generációját a trafipaxra. Egy fontért a gyerekek egy percig vezethetnek, és a végén megkaphatják a róluk "gyorshajtás" közben készített felvételt.

Virtuális temető (2006. szeptember)
A Hussain temető völgyében tucatnyi gyászoló emlékezik szeretteire. Több mint 1600 embert temettek el ebben a siita muszlim temetőben, amely a rendkívül vallásos pakisztáni Karachitól mintegy 20 kilométerre fekszik. Míg az elhunyt számos rokona látogatja ezeket a sírokat, a temető fenntartói lehetővé tették, hogy a világon bárhonnan meg lehessen látogatni a temetőt, anélkül, hogy fizikailag ide kelljen utazni.

Katasztrófafigyelés (2006. szeptember)
A katasztrófák elleni védekezéshez elengedhetetlen a megfelelő tájékozódás. Létfontosságú, hogy tudjuk, milyen mértékű a katasztrófa. A legkorszerűbb műholdnak, az Envisatnak tíz különböző műszercsoportja van. Ez az egyik leghatékonyabb eszköz a katasztrófafigyelő szolgálatban. A kapott nyers adatokat feldolgozzák, hogy megkapják a megfelelő segítségnyújtáshoz szükséges információkat.

Biopolis (2006. szeptember)
A szingapúri Biopolis egy korszerű biotechnológiai park, amely több mint kétezer kutatónak ad munkahelyet. Szingapúr több milliárd dollárt költött rá, és a világ élvonalába tartozó kutatókat hívott ide, hogy világszínvonalú orvosbiológiai központot hozzon létre. A nemzetközi gyógyszercégeket adókedvezményekkel, továbbá kitűnő kutatási lehetőségekkel és felszereléssel csalogatják.

Föld alatti farm (2006. szeptember)
Tokió üzleti negyedének közepén a környék zajos és szennyezett, de a felhőkarcoló alatt nyugalmas oázis fekszik. A 27 emeletes épület pincéjében, egy bank valamikori páncéltermében egy modern farmot hoztak létre: egy ezer négyzetméteres területet, ahol több mint száz különböző növényfajt nevelnek számítógéppel szabályozott körülmények között.

Radarmegfigyelés Szingapúr felett (2006. augusztus)
A Szingapúri-szoros a világ egyik legforgalmasabb vízi útja, évente több mint 50 ezer hajó, a világ olajtermelésének fele és kereskedelmi forgalmának egyharmada halad át a keskeny vízi úton. A szoros a kalózok jövedelmező vadászterülete, s a hatóságok attól is tartanak, hogy a terrorizmus célpontjává válhat, ezért a szingapúri és indonéz flotta most egy felszíni képalkotó radarrendszert szerzett be.

Harc a taposóaknák ellen (2006. augusztus)
Számos afrikai ország, valamint  Bosznia és Afganisztán is tele van elszórt aknákkal, amelyek használhatatlanná tették a termőföldeket, és nap mint nap újabb életeket követelnek.
Ez a jelentéktelen külsejű fémhenger a legújabb kísérlet arra, hogy a világ megszabaduljon a taposóaknáktól.

Új oktatási módszer Szingapúrban (2006. augusztus)
Azt mondják, ha valami új, azt biztosan megtaláljuk Szingapúrban. A városállam most egy új oktatási módszert kíván bevezetni. A diákoknak nem kell elképzelniük a vulkánkitörést: a képernyőn saját szemükkel láthatják. A házi feladatokat sem kell majd beszedni. A tanárok beléphetnek diákjaik gépére, és követhetik a munkájukat.

Álcázott telefontornyok (2006. augusztus)
Az Egyesült Államok mobilszolgáltatói természetes módon próbálják álcázni mobiltelefon-tornyaikat, amelyeket gyakran ér az a vád, hogy elcsúfítják a tájat. Minden országban, ahol mobiltelefon-hálózatok épültek ki, több ezer torony áll az országutak mentén és elszórva a lakott területeken is. S bár az emberek szeretik mobiltelefonjukat, az átjátszótornyokat nem szívesen látják.

Drótnélküli vonat-net (2006. július)
A piros Thalys-vonatok utasai kényelmesen és gyorsan utazhatnak, és kedvükre pihenhetnek vagy dolgozhatnak, miközben átrobognak Európa festői tájain. Az űrtechnológiának köszönhetően drótnélküli internetkapcsolat áll a rendelkezésükre.

Új idők szelei Andalúziában (2006. július)
A konyhájáról, borairól, olívaolajáról és nyugalmáról híres Campina Sur tartományban sosem volt túl nagy jelentősége a modern kommunikációs rendszereknek. Ám az andalúziai tartomány most fejest ugrott a 21. századba: ez lett Spanyolország első saját WiFi-hálózattal rendelkező térsége.

Út gumiból (2006. július)
A gumiutakon nem keletkeznek a hagyományos utakon gyakori kátyúk és repedések. A várakozások szerint egy ilyen utat legalább húsz éven át nem kellene javítani, ha pedig végképp tönkremegy, a gumikat újra fel lehetne használni.

Palackozott oxigén (2006. július)
A kimerült japánok, ha egy kis szíverősítőre van szükségük, a sarki közértben vehetnek néhány szippantásnyi palackozott oxigént.

Biztonsági teszt stopposoknak (2006. június)
A békés és gyéren lakott Új-Zélandról az a hír járja, hogy a stopposok számára a világ egyik legbiztonságosabb helye. A turisták ellen elkövetett bűncselekmények számának növekedése miatt azonban az egyik helyi mobilszolgáltató egy új sms-szolgáltatás használatára biztatja a stopposokat, amely szerintük akár életmentő lehet.

Kútfúrók (2006. június)
Bár a Temze völgyében mindenütt üde zöld a táj, a régióban vízhiány fenyeget az idei szokatlanul száraz észak-európai tél miatt. A kormány vízkorlátozó intézkedéseinek hatására többen úgy döntöttek, hogy saját kutat fúratnak.

Óriás üvegház (2006. június)
Nagy-Britannia legnagyobb üvegházának területe több mint 15 hektár. A csupa üveg és acél építményben 300 ezer, egyenként közel három méter magas paradicsomnövényt nevelnek.
Az éjszakai napfénylámpa-világításnak, a folyamatosan csepegtetett tápanyagoknak és a levegő magas szén-dioxid-tartalmának köszönhetően az elültetett palánták már nyolc hét múlva termést hoznak.

Újra inka hajóval az óceánon (2006. június)
Egy norvég felfedező, Thor Heyerdahl és csapata 1947-ben 8000 kilométert hajózott egy primitív inka hajó, a Kon-Tiki pontos másán. Heyerdahl unokája és a norvég felfedezők új nemzedéke most szeretnék megismételni ezt a merész vállalkozást.

Virtuális világ az új Alexandriai Könyvtárban (2006. június)
Az Alexandriai Könyvtár a mediterrán térség egyik építészeti csodája. Ritka kéziratok elektronikus példányai, széleskörű média-archívum, egy régészeti múzeum és egy planetárium várja a látogatókat. Legújabb projektjük, a VISTA egy virtuális világot teremt: különböző helyszínek háromdimenziós képét képes megjeleníteni.

Nagy Testvér a brit utakon (2006. június)
A tilosban parkoló autók adatait egy automatikus rendszámfelismerő kamerával és GPS-el felszerelt Smart autó rögzíti az utakon. Az információt egy központi gépre továbbítja, amely tárolja az adatokat, így a szabálysértőket megbüntethetik.

Mobiltelefonos városnézés (2006. június)
Az észak-franciaországi Caen városában a turistalátványosságok közelében levő információs táblákat elektronikus címkékkel szerelték fel, amelyek kompatibilisek a közeli térerő-kommunikációra képes telefonokkal.

Alvás a munkahelyen (2006. június)
A hosszú munkaidő és a nagy stressz miatt sok hivatali alkalmazott fáradt és leharcolt. Egy cég olyan alvódobozokat készített, amelyek nyugodt álomba ringatnak, akár a munkahelyünkön is.

Bőrvédelem (2006. május)
A szabad ég alatt dolgozó emberek bőre fokozottan ki van téve a napsugárzás káros hatásainak. Az Antarktisz felett elhelyezkedő nagy méretű ózonlyuk miatt a déli félteke országait nagyon magas UV-sugárzás éri, így különleges óvintézkedéseket kell bevezetniük, hogy lakosaik bőrét megóvják.

Autósok kiszűrése (2006. május)
A nagy-britanniai rendőrség egy új rendszert használ az olyan autósok kiszűrésére, akik gépjármű-biztosítás nélkül vezetnek. A rendőrök pillanatok alatt ellenőrizhetik, hogy egy autósnak van-e biztosítása és fizet-e adót.

Mi legyen a mobilokkal? (2006. május)
A londoni Természettudományi Múzeum Elnémult csengőhangok című kiállításának témája, hogy mit tehetnek a felhasználók és a gyártók a hegyekben álló régi mobiltelefonokkal.

Virtuális rendőrőrs (2006. május)
Olaszországban a rendőrség is igyekszik lépést tartani a modernizációval, és a világháló bűnözőit egy virtuális rendőrörs segítségével kezdte üldözni.

Telegyógyászat (2006. május)
A távközlési technológia köt össze egy kis burmai falut a dzsungelen túli világgal, és lehetővé teszi a helyi mentősök számára, hogy városi kollegáikkal konzultáljanak.

Csapatmunka (2006. május)
Az angliai Aston Egyetem diákjai energiáját és képzelőerejét egy közös cél köti le: azon fáradoznak, hogy rávegyék az egyetem többi diákját, hogy menjenek el szavazni az egyetemi választásokon.

Harc az okkeriszap ellen (2006. május)
Skinningrove egy apró falu Anglia északkeleti partjainál. Valaha itt működött a környék 86 vasbányájának egyike. A bányát 1958-ban bezárták, de a föld alatti járatokból a hatvanas évek eleje óta egy vasoxidot tartalmazó talajpigment, okker szivárog. A folyókat vörösre festi, számos állatot pusztít el és eldugaszolta a kanálisokat.

Családi óvóhelyek Japánban, elérhető áron (2006. május)
A japán kormány minden háztulajdonost arra ösztönöz, hogy tegye földrengésbiztossá háza alapzatát. A legtöbb ember számára megfizethetetlen egy ilyen átalakítás. Az Ichijo nevű japán építőcég szeretne ezen változtatni.

Elektromos bor (2006. május)
A japán kutatók által kifejlesztett eljárás a normális érési folyamatokat utánozza, amelynek során a bor íze az alkohol- és a vízmolekulák természetes keveredésével egyre gazdagabb lesz.

Vonatfütty (2006. április)

Üvegház csúcstechnológiával (2006. április)

Tinédzser-riasztó (2006. április)

Virtuális smink (2006. április)

Bio-üzemanyag Barcelonában (2006. április)

Autósüldözés nyíllal

Utcai világítás részegeknek (2006. március)

Úszó házak Hollandiában (2006. március)

Az assisi bazilika virtuális restaurációja (2006. március)

Kókuszhálóval a földcsuszamlások ellen (2006. február)

Elektronikus idegenvezető Cordobában (2006. január)

Gyertyafény rajzolja ki a Fete des Lumieres útvonalát (2006. január)

E-stonia: hálózat nélküli internet Tallinban (2006. január)

Újfajta hulladékfeldolgozás a tengerjáró hajókon (2006. január)

Rádiófrekvenciás azonosítócímkék a virágaukción (2006. január)

Biogazdálkodás a Fülöp-szigeteken (2006. január)