Ilyenkor, tél végén minden évben több millió hóvirágot szakítanak le, tépnek ki élőhelyéről. Jó, ha tudjuk, hogy a növény tavaly óta védett: az alkalmi virágszedőket még csak figyelmeztetik a hatóságok, ám aki zsákszámra viszi eladni a virágot, megbüntethetik.

A hóvirág hazánk közkedvelt virága, ám azt kevesen tudják, hogy védett növény. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik, élőhelyén sajnos azonban nem sokáig. A tél vége felé leginkább az utcasarkon és az aluljáróban találkozhatunk vele, ahol fillérekért árusítják a nemzeti parkokban milliószámra leszakított csokrokat. A legnagyobb felvásárló piacnak számító Budapestre főként a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Zselicség védett területeiről érkeznek a kartondobozokban szállított hóvirágok, Miskolcon pedig a Bükki Nemzeti Parkban gyűjtött csokrokat kínálják.

Napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, hogy az már a hazai hóvirágállomány létét veszélyezteti. Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, sokszor hagymástól tépik ki a töveket. A módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirág állomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben van. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, így csak a silányabbak érlelhetnek magot, ezzel a növény genetikai állománya lassan, de biztosan romlik.

A gátlástalan kereskedelmi célú gyűjtés visszaszorítása érdekében a hóvirág 2005. augusztusában felkerült a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról szóló hazai rendelet listájára. A növény természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.