A rézbányák is kimerülnek egyszer

2006.02.27. 13:13

A réz az egyik legfontosabb fém, az autóipartól kezdve a hadiiparon keresztül az energiaiparig nagy mennyiségben használják kiváló tulajdonságai és jó ötvözhetősége miatt. Szakértők szerint a rézfelhasználás mértéke elérte azt a szintet, hogy az új bányák megnyitásának költsége és a készletek korlátozott mértéke nyersanyaghiányt okozhat a közeljövőben.

A Yale Egyetem kutatói Thomas Graedel vezetésével arra kerestek választ, hogyan alakul a réz és egyéb fémek felhasználásának dinamikája. A szakértők megvizsgálták a réz bányászatára, feldolgozására és újrahasznosítására vonatkozó adatokat az elmúlt évszázad során. Egyedül Észak-Amerikában 164 millió tonnát bányásztak ki. A kibányászható rézvagyon szerintük mintegy 1,6 milliárd tonna, más szakértők véleménye szerint viszont csak 950 millió tonna nyerhető ki gazdaságosan.

Néhány elméleti szakember véleménye szerint a réz felhasználása csökkenni fog, amint a fejlődés túllép a fémkorszakon. Ennek ellenére az USA egy főre jutó rézfelhasználása 1999-re elérte a 238 kg-ot. Némi csökkenés volt az ipari és vasúti felhasználás terén, de intenzív növekedés figyelhető meg a gépjárművek és a háztartási eszközök területén.

Ha a 2100-ra várható 10 milliárd emberre átszámítjuk, akkor a világ rézfelhasználása 1,7 milliárd tonna lenne egy év alatt, vagyis a becsült kibányászható mennyiséget is fölülmúlná - olvasható a Scientific American honlapján.

Ugyanezt a dinamikát lehet számítani az összes kritikus fémre, a katalizátorokban használatos platinára, vagy az ötvözőelemként használt cinkre. Számos kutatócsoport foglalkozik azzal a megoldással, hogy a ritkább fémek helyett nagy mennyiségben rendelkezésre álló vas- vagy alumíniumötvözeteket használjanak, ugyanakkor takarékosan kell felhasználni a meglevő készleteket, és szükség van a fémhulladék újrahasznosításra is.

Kocza Zoltán