A világ egyik legnagyobb óragyártójaként számon tartott japán Citizen cég parányi robotot fejlesztett ki, amelyet az idei brémai robotfoci világbajnokságon mutatnak be a nagyközönségnek (bár idén még nem indul a versenyben). Az Eco-Be olyan kicsi, hogy a már létező "kis méretű liga" mellett a jövő évi vébén egy külön kategóriát kell majd felállítani neki.

A 10. RoboCup-ot az igazi foci vb-vel egyidőben rendezik meg Brémában. Igaz, az előbbi esemény csak egy hétig tart és kevesebb embert hoz lázba, de a robotika, és általában a mesterséges intelligencia iránt érdeklődő közönség évről évre kitüntetett figyelemmel kíséri a robotjátékosok küzdelmét, mind az öt kategóriában.

Az egyes kategóriák vagy ligák résztvevői nem csak méretükben térnek el egymástól, hanem a robotok képességei és mozgása is jelentősen különbözik. Míg a "szimulációs ligában", csak szimulált ágensek küzdelmét követhetjük nyomon egy monitoron, addig a "kis méretű ligában" 15-18 cm-es 5-5 fős robotcsapatok csapnak össze egymással. A legtöbb kisméretű robotnak nincsenek saját szenzorai: a csapattagokat azonos színük alapján egy kamera segítségével ismeri fel a csapat számítógépes rendszere, és ez irányítja központilag a játékosokat (természetesen a játék közbeni emberi beavatkozás nélkül). Létezik még "középméretű", "négylábú" és humanoid liga is.

A Citizen cég a már meglévő öt kategória mellé egy hatodikat is szeretne bevezetni, melyben a legújabb fejlesztésű Eco-Be névre hallgató robotjaik játszanának egymással. Eco-Be egy 1,8 cm széles 2,5 cm magas, két keréken guruló robot, ami infravörös távirányítással működik. A robot energiafogyasztása olyan alacsony, hogy a karórákban megszokott elemekkel működtethető. A cég egy fejlesztői programcsomagot is ad a robotok mellé, és hosszú távon szeretné elérni, hogy az iskolai informatikaórákon is megjelenne majd terméke a jövőben.

Forrás: Agent Portal