A Jupiter leghíresebb légköri örvénye a közel 300 éve ismert Nagy Vörös Folt. Nemrég egy újabb, valamivel kisebb vörös folt jelent meg a bolygón, több világos színű folt összeolvadásával. A színváltozás a vihar magasodására és erősödésére utalhat.

A híres Nagy Vörös Foltot gyakorlatilag a távcső feltalálása óta, mintegy 300 éve követik. Ez a Naprendszer legnagyobb ismert légköri örvénye. Egy magas légnyomású, anticiklonális képződmény, amelynek tetőszintje kb. 8 km-rel magasodik a környezete fölé. Bár az elmúlt időszakban folyamatosan létezett, megjelenését és helyzetét az adott szélességi sávban lassan változtatja.

Hivatásos és amatőrcsillagászok földi észlelései alapján nemrég a Jupiter légkörének egy új örvényére is felfigyeltek. Az Oval BA jelzéssel ellátott légköri örvény közel feleakkora, mint a híres Nagy Vörös Folt, és színében erősen hasonlít nagyobb társára. Szintén a Jupiter déli féltekéjén található, feltűnését kisebb viharok több éves változásai előzték meg.

A Nagy Vörös Folttól kicsit délre már közel 60 éve követik a szakemberek három fehéres színű, oválnak nevezett légköri örvény viselkedését. A két szélső közülük magasnyomású anticiklonális légörvény, amelyben a szélsebesség a 470 km/órát is eléri. Ez a három örvény néha megközelítette egymást, máskor eltávolodtak, majd 1998 elején kettő közülük összeolvadt.

Két évvel később, 2000-ben a maradék örvények is összeolvadtak, ekkor alakult ki először a nemrégiben megfigyelt új vörös folt. Eddig már több alkalommal előfordult, hogy egy-egy nagyobb fehér ovál enyhén vöröses árnyalatot öltött, de ezek csak átmeneti jelenségek voltak. 2005 decemberében azonban az új folt besötétedett, és vöröses-barnás árnyalatot öltött. 2006 kora tavaszára pedig már olyan megjelenést ért el, amilyet a Nagy Vörös Folt mutat jelenleg.

Forrás: Christopher Go

Christopher Go felvétele a Jupiterről 2006. február 27-én. Az "új" vörös folt fent, a kép közepétől kicsit jobbra, míg a régi Nagy Vörös Folt a kép bal oldali pereménél látható. A felvételen észak lefelé, dél felfelé van (fotó: Christopher Go)

A vörös szín pontos oka egyelőre a Nagy Vörös Folt esetében sem ismert. Feltehetőleg a felhőzet tetején a Nap ultraibolya sugárzásának hatására képződő molekulák hozzák létre. Ezért elképzelhető, hogy az új foltnál a vörös szín erősödése és árnyalatának mélyülése a vihar magasodására és erősödésére utal.

Forrás: NASA, ESA, STScI

A kérdéses zónában előforduló légörvények összeolvadása az elmúlt években a Hubble-űrteleszkóp felvételein (fotó: NASA, ESA, STScI)

Kereszturi Ákos