A vízhordás többnyire a nők feladata Etiópiában. Vizsgálatok szerint a vízlelőhelyekhez vezető hosszú és fáradságos gyaloglás megszűnésével a nők termékenysége egyre fokozódik. A születések számának gyors emelkedése azonban csak tovább rontja az egyébként is alultáplált gyermekek életkörülményeit.

Köztudott, hogy számos szegény afrikai országban a vízellátás jelenti az egyik legnagyobb problémát, így széles körben elterjedt az az elképzelés, hogy a víz minőségének és a hozzáférés lehetőségének javításával a lakosság egészségi állapota is javulni fog. Az erről végzett eddigi vizsgálatok azonban nem ezt támasztják alá - olvasható a BBC honlapján.

A két brit kutató, Mhairi Gibson (University of Bristol) és Ruth Mace (University College London) azt vizsgálta, milyen következményekkel járt a vízvezeték-rendszer 1996 és 2000 közötti bevezetése néhány dél-etiópiai faluban. Információkat gyűjtöttek a születések és a gyermekhalálozások számáról a víz bevezetése előtt és után, majd ezeket az eredményeket összehasonlították olyan falvak adataival, ahol nem volt biztosított a vízellátás. A teljes tanulmány a Public Library of Science Medicine honlapján olvasható.

A várakozásoknak megfelelően a kutak felállításával felére csökkent a gyermekhalandóság, nem kis részben annak köszönhetően, hogy lényegesen csökkent a fertőzött vízzel való érintkezés. A kutatókat viszont az már meglepte, hogy egy hónap alatt háromszor annyi csecsemő született, mint a tiszta víz bevezetését megelőző év ugyanilyen időszakában. A születések számának növekedését azonban nem lehetett összefüggésbe hozni a nők életkorával és egészégi állapotuk változásával, vagy a gazdasági helyzet alakulásával.

A kutatók szerint a nők termékenységének robbanásszerű növekedése sokkal inkább azzal magyarázható, hogy megszabadultak a rendkívül sok energiát igénylő vízhordás fáradalmaitól. "A napi hat órás robot az elképesztően nehéz agyagedényekkel nagy megterhelést jelentett. Jómagam még egy üres edényt is alig tudtam megemelni" - nyilatkozta Mhairi Gibson. "A kimerítő munka biztosan felelős a termékenység csökkenéséért. Ezt egyébként a sportolókon végzett vizsgálatok is alátámasztják. Ennyit számít, ha a vízért naponta csak 15 percet kell sétálni".

Több éhes száj

Mindazonáltal a születésrobbanás árát maguknak a gyerekeknek kell megfizetni. A kutatók megvizsgálták a helyi gyerekeket is, és azt találták, hogy fizikai állapotukat, súlyukat és magasságukat tekintve sokkal nagyobb a lemaradásuk még a tiszta vízzel nem rendelkező falvakban élő társaikhoz képest is. Ez Gibsonék szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a rendelkezésre álló szegényes élelemmel a szülőknek még több éhes szájat kell jóllakatniuk. Az sem ritka, hogy korábban a mostoha körülmények miatt a kis súlyú, gyenge csecsemők nem élték túl a szülést, most viszont nagyobb eséllyel maradnak életben, ugyanakkor a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz már nem jutnak hozzá.

"Ez a növekvő születésszám - véli Gibson - magyarázatot ad arra, hogy az afrikai falusi népesség száma miért növekszik robbanásszerűen, miközben az egészségügyi- és jóléti feltételek csak nagyon lassú emelkedést jeleznek."

A kutató arra is figyelmeztet, hogy "a különböző segélyszervezeteknek, amelyek Afrika tiszta vízzel való ellátását támogatják, számolniuk kell annak következményeivel is. Az ilyen vagy ehhez hasonló beruházásokkal párhuzamosan figyelmet kellene fordítaniuk a fogamzásgátlás lehetőségének biztosítására és a gyermekek egészségére".