Március 22-én a fényszennyezés hatásának felmérésére indított nemzetközi megfigyelőakció kezdődik, amiben hazánk is részt vesz.

Március 22-én (szerdán) kezdődik a fényszennyezés hatásának felmérésére indított világméretű megfigyelőakció, amelynek keretében iskoláscsoportok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát egy héten keresztül.

A fényszennyezés nem más, mint az égbolt mesterséges fényforrásokkal (közvilágítás, rosszul beállított díszkivilágítás, reklámok stb.) történő felesleges megvilágítása. Ennek nyomán az energiapazarláson túl nemcsak a csillagos ég látványának élménye szenved csorbát, de súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat.

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet szerte a földgolyón. E kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

További információk az MCSE fényszennyezés honlapján olvashatók. A hazai résztvevők a részletes útmutató magyar változatát innen tölthetik le.

Kereszturi Ákos