A tavasz beköszöntével felvette zöldes színét a Balaton, és látványos rajzulat alakult ki felszínén: a behordott patakhordalékok és - a korai dátum ellenére valószínűleg már kis számban meglevő - algák kirajzolják a szél által keltett áramlatok pillanatnyi irányát.

Az elmúlt hét tavaszias időjárása következtében a Kárpát-medence mélyebb részein gyakorlatilag elolvadt a hó. Vékony hóréteget csak a középhegységek magasabb szintjein, és a Kárpátokhoz közvetlenül kapcsolódó hegyvidékeken találunk. Első képünkön megfigyelhetjük, hogy míg a Felvidék hegyeit összefüggő hóréteg takarja, Magyarországon a havas vidékek a Bükk, a Mátra, a Börzsöny, a Zempléni-hegység és a Dunazug magasabb területeire húzódtak vissza. Havasak még a kőszegi és soproni hegyvidékek csúcsai és a Gerecse platója is.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Mindenütt másutt a csupasz talaj barna színe uralja a vidéket, illetve a Dél-Alföld keleti részét felhőzet borítja. A Dunántúl közepén már felvette zöldes színét a Balaton, míg a Fertő inkább szürkés színt mutat.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Nagyon érdekes rajzolatot mutat a Balaton felszíne. A behordott patakhordalékok és - a korai dátum ellenére valószínűleg már kis számban meglevő - algák kirajzolják a szél által keltett áramlatok pillanatnyi irányát.

A víz ezernyi arcaA TERRA műhold MODIS rendszerének felvételét március 24-én, pénteken rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)