Az előző hét felhős délelőttjein csak kevés jó műholdkép készült a Duna áradó szakaszáról, a hazai helyzetről pedig még egy sem. Péntek délelőtt a román-bolgár határszakasz egy részén és a Duna-deltában felhőtlen volt az idő, az ekkor készült műholdkép hamis színes kompozitját mutatjuk be alább.

Első képünk a Vaskapu alatti folyószakaszt mutatja Vidin térségében. Jól látható, hogy az északi parton a folyam jelentős öblözeteket áraszt el, ahogy a történelmi csúcs körüli vízállás túlcsordul a folyómedren. A kép északkeleti (jobb felső) sarkában az Olt folyó látható.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Az árhullám még csak közelít a torkolathoz, a Duna-deltához, azonban azt már megfigyelhetjük, ahogy a szigetek körüli széles hullámterek kezdenek megtöltődni az érkező vízzel. A Duna e szakaszán a következő napokban várható az árhullám érkezése, azonban a nagyon széles hullámtereken szét tud majd terülni, így további nagy károkat feltehetően már nem fog okozni. (Sajnos mégis igen súlyos helyzet alakult ki a térségben - a szerk.).

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Műholdképek az érintett területekről békés időszakban és árvíz idején

2005-ös árvizekA TERRA műhold MODIS-felvételét április 21-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)