A globális fölmelegedés hatására számos élőhelyen hamarabb érik be a költöző madarak élelemforrása, s ez komoly pusztulást  okoz.

Holland biológusok a Nyugat-Afrikában telelő és tavasszal európai költőhelyeire érkező kormos légykapó (Ficedula hypoleuca) populációiban figyeltek meg drámai változást. A kutatók az 1987 és 2003 közti időszakban vizsgálták a hazánk területén is költő kormos légykapó és fő táplálékforrása, a hernyók egyedszámát Európa különböző tájain. Kiderült, hogy ahol korábban köszönt be a tavasz, ott  hamarabb jelenik meg és tűnik is el a hernyó, s a légykapók gyakran már túl későn érkeznek ahhoz, hogy felhizlalják magukat a kimerítő út után.

Egy korábbi kutatás során biológusok több mint 1700 faj fölmelegedés okozta viselkedési változásait vizsgálták. Azt találták, hogy az élővilág jelentős távolságot, évtizedenként 6,1 kilométert mozdult el a sarkok, illetve közel ugyanennyi métert a magasabban fekvő élőhelyek irányába. Ez a felmelegedés kikényszerítette mozgás az elkövetkező évtizedekben számos olyan faj kipusztulásához vezethet, amelyek nem képesek ilyen gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz - figyelmeztettek a szakemberek.