Május végén több egymást követő hidegfront juttatott szokatlan hideget Európa nyugati és középső vidékeire. A hideghullám következtében az Alpokban sok helyütt 800-1000 méteres magasság felett havazott, 20 centis hó hullott Felső-Bajorország egyes vidékein és a Tátrában is.

A valós színes műholdképek készítését a szinte folyamatosan meglevő, zárt felhőtakaró megakadályozta, mindazonáltal a Ligur-tenger vidékéről, a Pó-síkságról és a havas Tengeri-Alpokról sikerült egy jó képet rögzíteni. Első képünk kis felbontásban mutatja a Baleári-szigetektől Lengyelországig egész Közép-Európát. A felvétel már az első hideghullám után készült; az északon húzódó hatalmas légörvény az Alpoktól északra érkező második hidegfront hordozója.

Az örvény belső oldalán, és az Alpok deli szélén a halvány-fehér szín fátyolfelhőket és részben további havazást jelez, bár ez utóbbi a magasabb területek kivételével már elolvadt formában, hideg esőként ér földet. A kép délnyugati (jobb alsó) részén, Itália felett láthatjuk annak a ciklonnak a közepét, amely péntektől a mostani, igen barátságtalan pünkösdi időt okozta hazánkban is.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Második képünkön az előző felvétel egy kinagyított részletét mutatjuk be. Itt Franciaország napfényes déli tengerpartjától az északkeleten levő Garda-tóig láthatjuk az Alpok és az Északi-Appenninek vonulatát és a Pó-síkságot. A Tengeri-Alpok vonulatait jól láthatóan hó borítja, a felvétel felső részén, az olasz-svájci határ közelében láthatók a további, szél által még a levegőben szállított hóhullámok. Az erdős Appenninekben nincs hó, itt a ciklon északi oldalán kialakuló felhőutakat csodálhatjuk meg.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Az AQUA műhold MODIS-rendszerének felvételét június 1-jén délben rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)