Nyár idején szinte nincs olyan nap, amikor az Európa-környéki tengereket ábrázoló műholdképeken valahol ne találnánk a mikroszkopikus élőlények elszaporodása okozta planktonvirágzásra utaló nyomokat.

A plankton akkor tud ennyire jól láthatóan elszaporodni, amikor a szél által örvénylésbe hozott óceán áramló vize felkavarja az aljzat iszapját. Az iszapban vannak a plankton táplálékának elemei, amelyek így feljutnak a napfénnyel átjárt, felső száz-kétszáz méteres vízrétegbe. A planktonnak ugyanis napfény is kell; ezért látunk ilyen jelenségeket főként a fényben gazdag nyáron.

A napfordulóhoz közeledve fényben úsznak a sarki területek, így az ahhoz közeli Skandinávia is. A mostani műholdfelvétel a Norvég-tenger egy Trondheimtől északra fekvő darabját mutatja. A kép délkeleti (jobb és alsó) részén levő norvég szárazföldet szinte teljesen beborítják a felhők. A part és a nyugatról közelgő, gyönyörű felhők formájában látható front közötti mintegy 100-120 kilométer széles felhőtlen sávban, a sötétkék tenger hátterén láthatjuk a zöldes-türkiz színekben pompázó algavirágzást. Mivel ennek mintázata a tengervíz mozgásához kötött, a színes formák jól mutatják az áramlások pillanatnyi képét.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretben

Életre kelt áramlatokAz AQUA műhold MODIS-rendszerének képét június 5-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)