2006. június 8-ától látható az új, Sarkvidéki panoráma nevet viselő jegesmedve- és oroszlánfóka-medence a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Kisszikla részleges átépítésével épült modern medencerendszer lehetővé teszi, hogy az állatok mozgásában üvegfal mögül gyönyörködhessünk, de láthatunk fókabemutatót is.

Az oroszlánfókák új medencéje

A Kisszikla északi oldalában lévő oroszlánfóka-jegesmedve kifutórendszer átépítése 2004 novemberében kezdődött. Ennek első fázisaként a kaliforniai oroszlánfókák medencéje épült meg, amivel a rendelkezésükre álló külső férőhelyük alapterülete 43%-kal nőtt. Az új, 500 m3 -es medencét korszerű vízszűrési technikával látták el, a medencerendszer egy 10 m3 -es, úgynevezett sózó medencét is tartalmaz, amely az állatok fiziológiai sószükségletét biztosítja. Ezzel egyidőben elkészült a belső elkülönítő is, egy 18 m2-es medencével. 2005 júliusának közepén a fókák átköltöztek új medencéjükbe, és ekkor kezdték meg a volt fókamedence átépítését a jegesmedvék számára.

Az új létesítmény medencéinek üvegfala az oda vezető rámpáknak köszönhetően mozgáskorlátozottak, illetve gyerekkocsit toló kismamák számára is könnyen megközelíthető. A kifutórendszer párkányain elhelyezett bronzszobrok - amelyek jegesmedvét, oroszlánfóka-családot és baglyot ábrázolnak - tapintásával az állatok testaránya, formája is jól érzékelhető. A szobrokat, akárcsak a kert más pontjain, itt is Braille-írással ellátott táblákkal szerelték fel.

Forrás: Bagosi Zoltán

 Az új jegesmedve-medence

A volt fókamedencéből kialakított, 2,5 méter mély új üvegfalú medence, a hozzá kapcsolódó vízforgató és vízszűrő rendszer, valamint a régi és új kifutórészt összekötő visszahúzható híd megépítésével a jegesmedvék a korábbi kifutónál csaknem háromszor nagyobb helyet kaptak.

Forrás: Bagosi Zoltán

Az Állatvédelmi Törvényben meghatározott tartási feltételek szerint átépített, korszerű uszodatechnikával ellátott és a műemlékvédelmi előírásoknak is megfelelő új medencékben a hatalmas üvegfalaknak köszönhetően az állatok víz alatti mozgása is gyönyörűen megfigyelhető.

A medencéről számokban

Az egész Állatkert területén a jegesmedvék medencéjének üvegfala a legvastagabb: 75 mm-es többrétegű, ragasztott üveg választja el a hatalmas ragadozókat a látogatóktól. A fókák medencéjének üvegfala ezzel szemben "csak" 55 mm vastag (az oroszlánoknál és a gorilláknál található üvegbetekintők vastagsága 50 mm). A jegesmedve-medence üvegfala egyben a legmagasabb is: 4 méteres

A jegesmedve medence kifutójának átépítésekor 600-700 m2-nyi felületen a műsziklát is újra kellett formázni

A kaliforniai oroszlánfókák a szikla belsejében található medencéjükbe a látogatók feje fölött kialakított üvegaljú "felüljárón" keresztül úsznak be, ami rendkívül látványos és remek alkalmat teremt az állatok mozgásának alapos megfigyelésére