A következő napokban többször is remekül megfigyelhető lesz a Nemzetközi Űrállomás átvonulása. Az esemény szabad szemmel is látható.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 400 km magasan kering a Föld felszíne felett. Megfelelő helyzetben és időpontban az égbolton lassan átvonuló fénypontként látható, egy műholdhoz hasonlóan. Megfigyelése minden segédeszköz nélkül, szabad szemmel végezhető, elengedhetetlen hozzá azonban a tiszta égbolt és a jó körpanoráma.

A Nemzetközi Űrállomás 7,7 km/másodperces sebességgel kering bolygónk körül. A hatalmas napelemtábláiról visszaverődő fénynek köszönhetően egy viszonylag fényes csillaghoz hasonló fénypontnak látszik, amely egy-két perc alatt szeli át a teljes égboltot. Egy-egy időszakban a Föld éjszakai oldalának csak adott térségéből látható - ezen a hétvégén szerencsés módon hazánkból is megfigyelhető lesz.

Az ISS június 17-21. között egy-egy éjszaka többször is feltűnik az égen. A hétvégén Budapestről nézve szombat este 21:23-kor, 22:56-kor és 00:31-kor vonul majd át lassan az égbolton, nyugat-északnyugatról kelet-északkelet felé. A környező napok további megjelenési időpontjai Budapestre az alábbi oldalon olvashatók, míg az egyéb hazai településekre itt kereshetők meg.

Az ISS látványa nem különleges, mindössze egy fénylő pont az égen. Távcsővel gyors mozgása miatt sajnos nem nagyon lehet megpillantani, de részleteket még azzal is alig mutatna. Azonban aki látja a fénypontot, legalább elmondhatja magáról: saját szemével követte végig, amint az emberiség eddigi legnagyobb tudományos-technikai beruházása bolygónk körül kering.

Forrás: STS-112 Shuttle legénysége, NASA

A Nemzetközi Űrállomás az Atlantis űrrepülőgépről fotózva. A kép nagyméretű változatának letöltése (STS-112 Shuttle legénysége, NASA)

Az égi látnivalók iránt érdeklődőknek külön időjárás-előrejelzés működik a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A www.mcse.hu oldalon elérhető a következő három éjszaka időjárási előrejelzéseinek rövid összefoglalója. Az adatok testreszabhatók, a látogató igény szerint térképen, illetve táblázatban is megtekintheti az adatokat (hőmérséklet, szélirány, szélsebesség, páratartalom, holdfázis stb.). A National Oceanic and Atmospheric Administration intézet National Weather Service szolgáltatásán keresztül érkező adatok óránként frissülnek.

Kereszturi Ákos