A 2006-os labdarúgó-világbajnokság szervezői nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre is. A Zöld Gól nevű program keretében fő célkitűzései a stadionok víz- és energia-felhasználásának csökkentése, lehetőség szerint az esővíz felhasználása, valamint megújuló energiaforrások igénybevétele.

Energia

A stadionok reflektoros megvilágítása, a zárt helyiségek, irodák, étel-előkészítők légkondicionálása rengeteg elektromos energiát igényel. A világbajnokság alatt 4000 átlagos háztartás egyéves energiaigényével azonos mennyiségű energiát használnak el a stadionok, médiaközpontok és vendéglátó területek (megközelítőleg 13 millió kilowattóra áramot). A Zöld Gól projekt egyik fő célja a hatékonyabb energiafelhasználás, illetve a megújuló energiaforrások felhasználása volt. Számos napfénykollektort szereltek föl a stadionokban, a három legnagyobb ilyen rendszer a kaiserslauterni, a dortmundi és a nürnbergi arénákban van. Kaiserslautern és Gelsenkirchen önkormányzata ezen kívül több magán- és köztulajdonban lévő épületre is napkollektorokat helyezett el. Mindent összevetve 20 ezer négyzetméternyi napkollektort helyeztek el a vébé kapcsán Németországban.

A vébé "klíma-semlegességének" másik kulcsa a vízenergia hasznosítása. A stadionoknak hosszú távú szerződéseik vannak az energiaszolgáltatójukkal, ezért kerülő úton oldották meg a kérdést. 2006 első félévében 13 millió kilowattórányi, vízerőműből származó energiát tápláltak be Németország áramhálózatába, "cserébe" a vébén felhasznált elektromosságért.

Az energia- és hőfogyasztás csökkentése érdekében számos technikai megoldást alkalmaznak a stadionokban és a kiszolgáló egységekben. A hőtermelésre olyan gázbojlereket használnak, melyek a légkondicionáló berendezések által termelt meleget is képesek hasznosítani. Az energiatakarékos égők mellett a világítással egybekötött mozgásérzékelőkkel is csökkentik az energiafelhasználást.

Víz

A jó minőségű, sűrű és erős gyep fenntartásához rengeteg vízre van szükség, továbbá a stadionok mosdói is nagy víznyelők. Az ezekhez szükséges víz biztosítására nagyszerű alternatívát jelent az esővíz hasznosítása. A stadionok építésénél, illetve felújításánál ezt a szempontot nagyon komolyan vették, és hatalmas földalatti víztárolókat helyeztek el az esővíz gyűjtésére. A stadionok felében esővízből biztosítják a vízszükséglet nagyobb részét - a legnagyobb, 21 méter átmérőjű és 11 méter mély gyűjtő a berlini stadion mellett található, és 1400 köbméter vizet képes tárolni. Az esővizet a gyep és a környező zöld területek locsolására használják, valamint a vécék öblítésére és takarításra is. Más stadionok, ahol nincs ilyen tároló, természetes vizekből, folyókból nyerik vizüket. A víz természetes körforgásának biztosítása érdekében számos stadionnak modern vízelvezető rendszere van. A parkolókat nem aszfalt borítja, hanem olyan megoldásokat alkalmaznak (pl. kőkockákat), hogy a talaj el tudja vezetni a lehulló csapadékot.

Újrahasznosítás

A szemét mennyiségének csökkentése érdekében a legfontosabb dolog, hogy az üdítőket újrahasznosítható poharakban árulják a stadionok területén, és mindegyikért egy euró betétdíjat számolnak fel - tudta meg az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója. A poharak olyan műanyagból készülnek, amit több alkalommal ki lehet mosni és újratölteni. Ezzel nemcsak kevesebb szemét keletkezik, de alapanyagot és energiát is spórolnak vele. További előrelépés, hogy az ételek nagy részét is csomagolás nélkül árusítják; azoknál az ételeknél, ahol ez nem lehetséges, újrahasznosítható anyagokat használnak.

Már a stadionok újraépítése, felújítása során is odafigyeltek arra, hogy minimalizálják a hulladék mennyiségét. Így a Münchenben felépített nemzetközi műsorszóró központot is nagyrészt faanyagokból építették föl. A focivébé után ezt le fogják bontani, és a faelemek egy részét 60 családi ház építéséhez fogják felhasználni.

Azonban egy ekkora rendezvényt lehetetlen megrendezni hulladék keletkezése nélkül. A szemetet szelektíven gyűjtik össze a stadionok mellett elhelyezett kukákban. A szelektív hulladékgyűjtésre a lelátókon és nyilvános szurkolói rendezvényeken is odafigyelnek a szervezők.

Közlekedés

6-10 millió ember mozdult meg Németországban a focivébé miatt. A Zöld Gól program célja az volt, hogy a szurkolókat a tömegközlekedés használatára ösztönözze, legyen szó vonatról, buszról, metróról, villamosról, vagy akár kerékpározásról. A cél az volt, hogy a szurkolók legalább fele tömegközlekedéssel érje el a stadionokat, és a városok között is vonattal közlekedjenek. Minden város könnyen és kényelmesen elérhető Intercity-vonatokkal. A német vasúttársaság (Deutsche Bahn AG) több vonatot indított és kedvezményes utazóbérleteket kínált a vébé ideje alatt. A meccsek belépőjegyei bérletként is szolgálnak a meccs napján a helyi közlekedésre. Több önkormányzat is sok energiát fektetett a városi infrastruktúra javításába, új vonalakat építettek ki, a már meglévők kapacitását bővítették, és új megállókkal is terjeszkedtek. A kocsival érkezőket a városok peremén található parkolóhelyekre irányítják, és busszal vagy vonattal szállítják a stadionhoz. Több város úgy döntött, hogy közvetlenül a stadionok mellé egyáltalán nem épít parkolókat.