Az űrből is látszik a libanoni konfliktus - a hét műholdképe

2006.07.17. 8:17

Egyre jobban elmérgesedik a június második felében kirobbant arab-izraeli konfliktus; a következmények már a közepes felbontású műholdképeken is láthatók.

Az alábbi felvétel július 16-án vasárnap, helyi idő szerint a késő délelőtti órákban készült, és Izrael északi, Libanon déli, továbbá Szíria délnyugati részét mutatja. A kép jellegzetessége a Bejrút városából a Földközi-tenger fölé húzódó, több tíz kilométer hosszú füstoszlop, amely feltehetően egy a várost korábban ért izraeli légitámadás következménye. Ilyen masszív füstoszlopot általában olajtüzek okoznak, és mint ismeretes, az izraeli csapások célpontjai között fő helyen vannak az olajtartályok és az üzemanyagtöltő állomások is. Magát a libanoni fővárost egy vékony felhőréteg fedi, ez alól kavarog ki a füst a tenger irányába. (A füst város felé eső része a felhőktől nem látható, azok alatt gomolyog.)

Délebbre, Tyre városától keletre, a szárazföld felett is látható egy kisebb sötét folt, amely szintén lehet füst. A hírek megerősítik ezt a lehetőséget; a vasárnap reggeli haifai rakétatámadás után ezt a várost érte izraeli megtorlás. A térképen feltüntettük azokat az észak-izraeli városokat (Haifa, Nahariyya, Tiberias), amelyeket rakétatámadás ért a konfliktus során.

A TERRA műhold MODIS-rendszerének képét július 16-án, budapesti idő szerint fél 11-kor rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

A kép nagyméretű változatának letöltése

A kép nagyméretű változatának letöltése

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK