Az elmúlt héten viharos erejű, északnyugatról délkeletre tartó légáramlás alakult ki az Arab-félsziget északi részén. A szélvihar felkavarta az iraki sivatag homokját, és többszáz kilométer hosszú homokzászlót húzott egészen a Perzsa-öbölig, sőt feltehetően jóval tovább, képünkön és a budapesti vevőállomás vételkörzetén is túl.

Képünk északkeleti (jobb felső) sarkában az iráni Zagrosz-hegység, tőle délkeletre a mezopotámiai síkság látható, a szállongó homok alatt helyenként észrevehetjük a Tigris és Eufrátesz folyókat is. Délkeleten a homokcsíkok alatti kék víz a Perzsa-öböl északnyugati sarka, Kuvait partjainál.

A gigantikus homokzászló a kép átlójában húzódik végig, Nyugat-Iraktól az Öbölig. A ferde, elmosódott vonalak jelölik a levegőben úszó homokpásztákat. A kép bal alsó sarka, a vörös színű sivatagi rész Szaúd-Arábiához tartozik, és a kép készítése idején az erős széltől nem, de a szállongó homoktól mentes volt.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretű változatának letöltése

Érdemes vetni egy pillantást arra a helyre, ahol a szél felkapja a homokot. Alsó képünk Nyugat-Irak sivatagát mutatja, a felső kép csíkjainak egyik kiindulási pontját. Láthatjuk, hogy a barna színű homokfelhők a légköri felhőkhöz hasonló alakot öltenek. Mivel a homokszemcsék sokkal nehezebben a páránál, a homokviharok ritkán hatolnak néhány száz méternél magasabbra. A kép bal szélén néhány kiszáradt, időszakos vízfolyást, sivatagi vádit is láthatunk.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb méretű változatának letöltése

A TERRA műhold MODIS-rendszerének felvételét július 11-én rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Hűsítő jégkockákTimár Gábor - Kern Anikó (ELTE)