A klip augusztus 20-án, budapesti idő szerint nulla órától augusztus 21-én délutáni mutatja a felhők mozgását térségünkben.

Augusztus 20-án este, éppen a budapesti tűzijáték nyitánya idején orkánszerű széllökésekkel kísért rendkívül heves vihar csapott le a fővárosra. A csapadéktevékenység igen erős volt, de az intenzív szakasz viszonylag rövid ideig tartott.

Amint arról az [origo] Időjárás rovata részletesen beszámolt, a vihart egy, a hidegfront előtti meleg levegőbe futó instabilitási vonal okozta. A vonal, illetve a front tekintélyes, óránként kb. 80 kilométeres sebességgel haladt nyugat-keleti irányban.

A tűzijáték időpontjában nem volt erőforráskutató műhold hazánk felett. Gyengébb felbontásban, de állandóan figyelik azonban a felhők mozgását a geostacionárius meteorológiai műholdak, így például a Meteosat is. Az animáción az augusztus 20-i események követhetők a Meteosat távlatából. A klipen hazánk keleti határainál néha egy képi ugrás látható; itt érintkezik két, eltérő időpontban vett felvétel.

Forrás: Meteosat

Itt nézheti meg az animációt - Forrás: Eumetsat (űrfotó), ELTE Űrkutató Csoport (animáció)

A klip augusztus 20-án, hazai idő szerint nulla órától augusztus 21-én délutáni mutatja a felhők mozgását térségünkben. A klipen feltüntetett időpontok UTC-ben (világidő) értendők, ehhez nyári időszámítás idején kettő órát kell adni, hogy a hazai időt megkapjuk. A tűzijáték idején kitörő vihar ideje tehát UTC-ben 19 óra. Az is látható a klipen, hogy az instabilitási vonal mentén nem egyforma erősségű viharok törtek ki, ezek közül a pesti volt az egyik legerősebb. A front beérkezése pár órával előre jelezhető volt, azonban a kitörő viharok jellegét, erősségét csak fél-egy órán belül lehetett becsülni.

Timár Gábor - Molnár Gábor (ELTE)