A NASA Orion névre keresztelte új űrhajóját, amely legkésőbb 2020-ban ismét embert szállítana a Holdra.

A nagy sikerű, az 1960-70-es években repült Apollók utódjainak szánt Orion a tervek szerint legkésőbb 2014-ben startol először. Első célpontja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lesz. Az első holdutazásra mintegy 6 évvel később kerülne sor. Sikeres program esetén az Orion később a Marsra látogatna el. Mindezek a NASA új emberes űrrepülési programjának főbb elemei.

Az űrhajó az égbolt egyik legszebb és a számunkra az őszi-téli égbolton legkönnyebben megtalálható csillagkép után kapta a nevét.

A NASA augusztus végén döntheti el, hogy a Lockheed Martin vagy a Northrop Grumman/Boeing cégnek adja az űrhajó megépítésére való megbízást - írja a BBC.

A jelenlegi toldozott-foldozott űrrepülőgép-flottát leváltó Oriont egy 5 méter átmérőjű, 25 tonnás kúpként képzelhetjük el, amelyhez egy henger alakú szerviz-modul csatlakozik, és egy ugyancsak újonnan fejlesztett hordozóeszköz emeli majd a magasba. Belsejében több mint 2,5-szer annyi hely lesz, mint az Apollók visszatérő kapszuláiban. A NASA tervei szerint hosszú időtartamú Hold-expedíciókra alkalmaznák, illetve tesztelnék vele a Mars-utazás lehetőségeit is. "Alapjáratban" pedig rendszeresen szállítana rakományt és maximum 6 főnyi legénységet az ISS-re, illetve onnan a Földre.
 
Ahhoz képest, hogy az Apollók óta mennyit fejlődött a számítástechnika, az elektronika, továbbá a meghajtó, életfenntartó és különféle védőrendszerek, az Orion alakja kissé ódivatúnak tűnhet. Ez annak köszönhető, hogy még mindig ez a kúpszerű, valóban a régi visszatérő kapszulákra hasonlító alak a legbiztonságosabb a légkörbe való visszatéréskor.