Ahogy lassan véget ér a nyár, talán legszebb arcát mutatja Észak-Norvégia atlanti partja. Még mindig hosszúak a nappalok, a hó gyakorlatilag mindenütt elolvadt, de már nincs sok idő az új hótakaró és a hegyeket-dombokat takaró hósapkák kialakulásáig. A terület egyik leglátogatottabb része a Narviktól nyugatra húzódó Lofoten-szigetcsoport.

Az első képen látható szigetek zöld színe friss réteket mutat, amelyet a meredek hegyoldalak szikláinak halványbarna színe vált fel. A vízfelszín az Atlanti-óceán, amely itt az Észak-atlanti-áramlás melegítő hatása miatt télen sem fagy be. A szárazföld Norvégiához tartozik, a szigetektől délre húzódó öböl keleti (a képen jobb) végén fekszik Narvik városa, amely a svédországi vasérclelőhelyektől kiinduló vasútvonal tengerparti végpontja, és mint fontos kikötő, a második világháborúban is stratégiai célpontként szerepelt.

A felvétel nagyobb méretben itt érthető el

A kép északkeleti sarkában alacsony szintű ködréteg fedi a partvidéket. Érdemes kissé továbbmennünk ebbe az irányba, ahol a köd rajzolja ki az öblök, fjordok alakját. Ezt a területet mutatja második képünk.

A felvétel nagyobb méretben itt érthető el

Ez a környék Észak-Norvégia központjának, Tromso (ejstd: tromző) városának környéke, maga a város azonban a ködréteg alatt van. A terület Norvégia, Svédország és Finnország határvidéke. Helyenként kék színnel felsejlenek a hosszú, mély völgyben húzódó tengeröblök, a fjordok. Legtöbbjüket - így a kép közepe táján, észak-déli irányban húzódó két jellegzetes öblöt is - kitölti a köd, eltakarva a víz felszínét. A köd felszíne fölé a néhány száz méter magas, barna színű, sziklás dombok emelkednek.

Az AQUA műhold MODIS-rendszerének felvételét augusztus 23-án rögzítettük az ELTE vevőállomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)