Zenélnek a vulkánok

2006.08.31. 6:48

Szellemes új módszeren dolgoznak olasz kutatók: a vulkánok "zenéjéből" próbálják meg előre jelezni a kitöréseket.

Egyelőre nincs olyan módszer, amellyel megbízhatóan megjósolható lenne egy tűzhányó kitörése. Egyes kutatók a földrengéseket, a szeizmikus hullámokat figyelik, mások a vulkánok alakjának változásából vagy a kibocsátott gázokból próbálnak előrejelzést adni. Hawaii szigetén a kitörést megelőző infrahangokat, az emberi fül számára nem hallható alacsony frekvenciájú hangrezgéseket vizsgálják. Az adatokat az a globális mérőrendszer szolgáltatja, amelyet eredetileg az atomfegyver-kísérletek észlelésére, a kísérleteket tiltó nemzetközi egyezmény betartásának ellenőrzésére hoztak létre.

A Cataniai Egyetem kutatói a közeli Etna működését követik nyomon Szicíliában. Folyamatosan rögzítik a szeizmológiai adatokat, a rezgések intenzitását és időbeli eloszlását megőrző szeizmogramokat. A szeizmogramok hullámformáit ezután egy üres kottapapírra viszik át, majd a hullámoknak megfelelő ütemben és magasságban bejelölik a megfelelő hangjegyet. Az így előállított kottáról egy elektronikus szintetizátor lejátssza a dallamot. A programot vezető Roberto Barbera professzor szerint a hangzás olyan, mintha egy zenész játszana zongorán. Aki nem tudja, sohasem gondolná, hogy a vulkán volt a zeneszerző. A szeizmikus adatokat megzenésítő szoftvert az olasz nemzeti magfizikai intézetben dolgozták ki.

A vulkán zenéjében olyan ismétlődő dallamrészleteket, motívumokat keresnek, amely egy közelgő kitöréshez kapcsolható. A hangok kavalkádjában ismétlődő mintát kereső szoftvert eredetileg Mozart zenéjének elemzésére készítették, Mozart szerzeményeit összehasonlítva kerestek hasonlóságokat. (Ugyanez a szoftver arra is alkalmas, hogy a szerzői jogok megsértését, vagyis dallamok, motívumok ellopását derítsék fel vele.) Ha a "vulkánzene" elemzése során ismétlődő jelsorozatot találnak, akkor a "dallam" megszületésének időpontját ismerve megnézik, hogy az a vulkán életének melyik szakaszához kapcsolható. Hatalmas adatmennyiséget kell feldolgozni, ezért a kutatócsoport két nagy nemzetközi számítógép-hálózatot vont be a keresésbe.

Néhány órai Etna-zenét elemezve a kutatók már találtak jellegzetes dallamszakaszokat. Hasonló adatgyűjtésbe és zenei feldolgozásba kezdtek Ecuadorban, a nemrég kitört Tungurahua vulkánnál is. "A vulkánok zeneileg teljesen eltérnek egymástól, de talán találunk hasonlóságokat is" - nyilatkozta Barbera professzor a BBC-nek.

Jéki László

KAPCSOLÓDÓ CIKK