Csütörtök este 20.05 és 21.38 között részleges holdfogyatkozás látható hazánkból. Bár az égitest északi sarkvidékének csak egy kisebb része kerül fedésbe, érdekes látvány lesz a kissé eltorzult, "megskalpolt" Hold.

Teljes holdfogyatkozások alkalmával a Hold teljes egészében belemerül a Föld árnyékkúpjába, az umbrába. A szeptember 7-ei, csütörtöki fogyatkozás sajnos csak részleges lesz (mértéke 0,189). Égi kísérőnk korongjának csak kisebb részére vetül majd bolygónk árnyéka.

A jelenség már holdkelte előtt elkezdődik a félárnyékos fázissal. A Hold Magyarországról nézve 19.10 körül kel, és látóhatár feletti magassága csak nagyon lassan nő. Amikor holdkelte után körülbelül egy órával, 20.05-kor elkezdődik a részleges fogyatkozás, még mindig csak 7-9 fok magasan lesz a horizont felett - ezért csak olyan helyről követhető a jelenség, ahol jól rálátunk a délkeleti horizontra. Összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy a Hold látszó átmérője körülbelül 1/2 fok.

A fogyatkozás maximuma 20.51-kor következik. Ekkor a holdkorong 12%-át takarja teljes árnyék, 88%-án félárnyékos fogyatkozás lesz. Az égitest északi sarkvidékének egy kisebb része kerül fedésbe - érdekes látvány lesz a kissé eltorzult, "megskalpolt" Hold. Égi kísérőnk a teljes árnyékból 21.38-kor lép ki.

Forrás: MCSE

A földárnyék és a Hold helyzete a jelenség alatt (MCSE)

A jelenség kapcsán 20 órai kezdettel a Magyar Csillagászati Egyesület szabadtéri rendezvényt tart az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. ker, Laborc u. 2/C.), amelyen derült idő esetén a fogyatkozás megfigyelése és a távcsöves bemutató mellett az alábbi előadások hangzanak el:

  • 20.00    A SMART-1-űrszonda becsapódott a Holdba (Kereszturi Ákos)
  • 20.30    Mit láthatunk a teleholdon? (Jakabfi Tamás)
  • 21.00    Bolygó-e a Plútó? (Sárneczky Krisztián)

A harmadik előadás egy napjainkban nagy port felvert, aktuális témát boncolgat: bolygónak tekinthető-e a Plútó, illetve mi áll a döntés és az ezzel kapcsolatos éles vita hátterében? A programot az interneten a Polaris TV adásán is követhetik az érdeklődők. A szervezők szeretettel várnak mindenkit a Polaris Csillagvizsgálóban!

Magyar Csillagászati Egyesület