A Plútó végleg kikerült a nagybolygók köréből: tegnaptól a 134 340-es sorszámú kisbolygóként tartják nyilván.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) prágai közgyűlése óta éles viták zajlanak a bolygó fogalom definíciója körül, illetve a Plútó státuszát illetően. Bár a közgyűlésen végül megszavazták a Plútó "lefokozását", és átminősítését "törpe bolygónak", egyes körökben komoly ellenvéleményeket lehetett hallani a közgyűlés döntése után.

Sokak szerint a dolog hátterében az áll, hogy ha a Plútót visszaminősítik az apró égitestek közé, nem marad amerikai felfedezésű bolygó a Naprendszerben - ugyanakkor az is igaz, hogy viszonylag szűk kör: a konferencián megjelentek döntöttek a kérdésben.

Ennek ellenére a Plútó szeptember 7-én 134 340-es sorszámmal bekerült a kisbolygók katalógusába. Az Egyesült Államok-beli Minor Planet Center hivatalos közleménye ezzel vetett véget a Plútó körüli csatározásoknak.

A korábban tizedik bolygóként is elhíresült, a Plútónál valamivel nagyobb átmérőjű 2003 UB313 pedig a 136 199-es sorszámot kapta, szintén mint apró égitest.

Forrás: NASA

A Plútó és néhány, a Neptunuszon túli társának a helyzete (NASA)

A Plútó ezentúl azon Kuiper-objektumok sorár gyarapítja, amelyekből jelenleg még csak kb. 1500-at ismerünk, de számuk folyamatosan fog növekedni a következő évek során.

Kereszturi Ákos