Az észak-amerikai ország és a helyi befektetők komoly lehetőséget látnak az űrturizmusban.

Kanada keleti partjánál űrrepülőtér építését tervezik - a kiszemelt hely ugyanazon a földrajzi szélességen fekszik, mint az orosz űrrepülés bázisa a kazahsztáni Bajkonurban. Először csak űrugrásra viszik a vállalkozókat, nem kerülik meg a Földet. Egy 15 perces repülés már 250 000 amerikai dollárért elérhető lesz a kalandvágyók számára.

Hatalmas üzletnek ígérkezik az űrturizmus, egyre nagyobb fantáziát lát benne a magántőke. Mint arról részletesen beszámoltunk, 2005-ben egy héten belül kétszer is 100 kilométer magasra emelkedett a SpaceshipOne. Ennek az űrjárműnek a továbbfejlesztett változatával visz majd utasokat a Virgin Galactic, a Virgin vállalatbirodalom milliárdos főnökének, Richard Bransonnak a cége.

Kanadában nemzetközi társaságok és vállalkozók PlanetSpace néven céget hoztak létre egy űrrepülőtér megépítésére, a kereskedelmi űrrepülő-program megindítására. A kanadai űrügynökséggel és Nova Scotia tartománnyal tárgyalnak terveikről. A 200 millió amerikai dollárra becsült költségeket elsősorban a magánbefektetők állják, de a tartomány is érdeklődik a vállalkozás iránt.

Az első szuborbitális űrugrást 2008-ra, az első földkörüli repülést 2010-re tervezik. Repülőjük a Silver Dart nevű hiperszonikus vitorlázó gép lesz, melyet eredetileg az amerikai katonai űrprogramhoz kezdtek fejleszteni, de később felhagytak vele. A Silver Dartot 28 rakéta hajtja, etanollal működik. Az etanol bioüzemanyag gyártása nagy ütemben fejlődik egész Kanadában - az űrrepülőktől nagy megrendelésekre számíthatnak.

A 6,3 tonnás repülő 15 méter hosszú, nyolc utas mellett némi terhet is elbír. A 15 perces űrugrásból körülbelül 4,5 percig élvezhetik az utasok a súlytalanságot, úgy láthatják a magasból a Földet, mint a profi űrhajósok. Ezért bizonyára sokan lesznek hajlandók megfizetni a negyedmillió dolláros díjat.

Jéki László