Összeesett az Atlantis egyik űrhajósa

2006.09.22. 21:35

Az Atlantis egyik (női) űrhajósa kétszer egymás után összeesett pénteken a visszatért asztronauták köszöntésére rendezett ünnepségen. A NASA a vizsgálat után azt közölte, hogy az űrhajósnő nem beteg, csak akklimatizálódási problémái vannak.

Forrás: [origo]
Sikeres volt a visszatérés

Heidemarie Stefanyshyn-Piper éppen beszédet mondott a Houston délkeleti részén fekvő Ellington Field repülőtéren rendezett ünnepségen, amikor láthatólag rosszul lett. Előbb zavartnak tűnt a viselkedése, majd össze is rogyott az emelvényen.

Űrhajóstársai és a NASA munkatársai gyámolították, amíg összeszedte erejét. Ekkor felállt, és a közönség tapsától kísérten folytatni akarta beszédét, de alig fél perc múlva újra megbicsaklott a beszédben, majd ismét elalélt. Ekkor már elvitték az ünnepség helyszínéről, de mint NASA-tisztségviselők közölték, szerencsére nincs komoly baja, s egyre inkább akklimatizálódik a földi környezethez.

Az amerikai űrrepülőgép csütörtök reggel ért vissza a Földre. Személyzete építési munkálatokat végzett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), s ehhez három űrsétát is kellett végeznie; kettőben ezek közül Stefanyshyn-Piper is részt vett.

A mérnöki képzettségű 43 éves űrhajósnő a haditengerészet tisztje. 1996-ban szemelték ki űrhajósképzésre, és tíz évig kellett várnia első űrutazására.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK