Nem csak biztonságos, de kényelmes is a turistáknak készülő új űreszköz belseje. Az SS2 prototípusának néhány fotóját már nyilvánosságra hozták, bár a próbarepülések csak közel egy év múlva kezdődnek, és a turistautakra 2009-től kerül sor.

A Virgin Galactic cég SS2 jelzéssel ellátott magánűrhajója kifejezetten turistáknak készül. Maga az űrhajó elnevezés kissé talán félrevezető, a kabin ugyanis nem áll Föld körüli pályára, hanem parabola alakú útvonalon emelkedik a magasba, majd tér vissza. Pályája tetőpontján gyakorlatilag már az űrben, avagy a légkör legfelső, igen ritka részében tartózkodik. Az ilyen repülés majdnem olyan bonyolult, mint a "hagyományos" űrhajók útja - mégis sokkal olcsóbban kivitelezhető.

A korábbi X-prize nyertes SS1 (Space Ship One) gyártója, a Virgin Galactic a várható nyereség és a korábbi technikai tapasztalatok miatt vágott bele az űreszköz továbbfejlesztésébe. Az SS2 prototípusának néhány fotóját már nyilvánosságra hozták, bár a próbarepülések csak közel egy év múlva kezdődnek, és a turistautakra 2009-től kerül sor.

A kabin méretét háromszorosára növelték, így a két pilóta mellett hat utas kaphat helyet benne. A fel- és leszállás keretében közel 3 G terhelés nehezedik majd a turistákra. Az ekkor fellépő erőhatás jobb elosztása érdekében a székek kb. 60 fokos szögben elfordulnak, illetve "elgördülnek" az emelkedés és a visszatérés során. Ilyenkor a közel fekvő helyzetű utasokat testükre merőlegesen éri majd a terhelés, amely így sokkal könnyebben elviselhető, például ekkor nem nyomódik össze a gerincoszlop.

A pálya csúcspontján jelentkező, közel öt perces súlytalanság alatt közel 2000 kilométeres távolságban lévő részeletei is láthatók a Föld felszínének, a Nap és a csillagok egyszerre lesznek megfigyelhetők az ablakból kipillantva, és érzékelhető lesz bolygónk görbülete is a távolban. A falon, a plafonon és a padlón összesen 15 ablak biztosítja a tökéletes panorámát.

Forrás: Virgin Galactic

A korábbi SS1 (fent) és utódja, az SS2-nek a modellje (lent) (Virgin Galactic)

Forrás: Virgin Galactic

A nagy terhelés idején elforduló székek (Virgin Galactic)

Forrás: Virgin Galactic

Az SS1 és SS2 méretarányos ábrája (Virgin Galactic)

Az űrturizmus keretében az SS2-vel végzett az űrugrások sokkal több embernek lesznek elérhetők. Az olcsóbb áron rövidebb repülést nyújtó űrugrások komoly gazdasági hasznot hozhatnak a járművek üzemeltetőinek. Itt ugyanis egyszerre többen repülhetnek, és máris igen széles a fizetőképes kereslet, tehát a potenciális utazók köre.

Kereszturi Ákos